Bolesti životinja

Danska započela gradnju ograde na granici s Njemačkom

Agrovijesti
Ptičja gripa Fotografija: Damir Špehar/PIXSELL
Danska je započela s izgradnjom 70 kilometara duge ograde duž granice s Njemačkom kako bi zaustavila prelazak divljih svinja i tako spriječila širenje afričke svinjske kuge.

Danska je započela s izgradnjom 70 kilometara duge ograde duž granice s Njemačkom kako bi zaustavila prelazak divljih svinja i tako spriječila širenje afričke svinjske kuge koja bi mogla ugroziti njenu vrijednu industriju svinjskog mesa.

Rad na ogradi koja će biti visoka 1,5 metara započeo je ovih dana u Padborgu, 220 kilometara jugozapadno od Kopenhagena.

Izgradnju su odobrili danski zastupnici u lipnju prošle godine kada je vlada upozorila da bi danski izvoz svinjskog mesa u zemlje izvan Europske unije, vrijedan godišnje 11 milijardi kruna (1,6 milijardi dolara), mogao biti ugrožen afričkom svinjskom kugom. 

Izvoz svinjskog mesa vrijedan 4,55 milijardi dolara

U 2016. godini ukupan danski izvoz svinjskog mesa vrijedio je oko 30 milijardi kruna (4,55 milijardi dolara).

Za razliku od svinjske gripe, afrička svinjska kuga se ne prenosi na ljude, ali može biti smrtonosna za domaće i divlje svinje i može izazvati velike gubitke poljoprivrednicima.

Kritičari smatraju da će ova ograda naštetiti divljim životinjama i da je simbolična gesta koji se uglavnom bavi nepostojećim problemom. Danski dužnosnici priznali su da bi divlje životinje teoretski mogle proći na mjestima gdje se ograda prekida kada prelazi autoputeve, puteve i potoke.

Za sada nije prijavljen niti jedan slučaj afričke svinjske kuge u Njemačkoj iako ih je bilo u nekim susjednim zemljama. Prvi slučaj u zapadnoj Europi bio je zabilježen u Belgiji u rujnu. Belgijanci su tada napravili tampon zonu kako bi izolirali bolesne životinje.

Samo registrirani korisnici mogu komentirati
Prijavi se ovdje