Strategija

Danski Carlsberg ostaje u Rusiji unatoč problemima

Agrovijesti
Carlsberg Fotografija: Sanjin Strukić/PIXSELL
Rusija ostaje važno tržište i jasno nam je kakve sve žrtve treba podnijeti da bi se uspjelo, stoji u priopćenju Carlsberga objavljenom u srijedu

Danski proizvođač piva Carlsberg objavio je novi strateški plan kako bi osigurao temelje za rast i poboljšao rezultate, ističući da planira ostati u Rusiji unatoč problemima.

Među novim su inicijativama, između ostalog, promjene u ruskom poslovanju, fokus na premium brendove u velikim gradovima i proširenje ponude bezalkoholnih pića i jakih piva. Napominju pritom da će im temeljno poslovanje i dalje biti proizvodnja piva.

Ističu i da planiraju ostati u Rusiji unatoč problemima, koji uključuju strože propise o konzumaciji alkohola i slabo gospodarstvo.

"Rusija ostaje važno tržište i jasno nam je kakve sve žrtve treba podnijeti da bi se uspjelo", stoji u priopćenju Carlsberga objavljenom u srijedu.

Nastojanja da se poboljšaju poslovni rezultati bit će objedinjena u strategiji pod naslovom SAIL '22 koja bi do 2018. trebala generirati neto pozitivan učinak u rasponu od 1,5 milijardi do dvije milijarde danskih kruna (200 do 270 milijuna eura). Polovina tog iznosa bit će reinvestirana a druga polovina usmjerena u poboljšanje poslovnih rezultata, najavljuju u kompaniji.

Napominju i da će ustrajati na poboljšavanju prinosa na uloženi kapital (ROIC), ne navodeći konkretne brojke. 

Carslberg je objavio da mu je ROIC u 2015. godini iznosio 8,1 posto. Taj postotak isključuje značajnije otpise koje je poduzeo novi izvršni direktor Cees 't Hart. Kada bi se oni uračunali, Carlsbergov bi ROIC bio minus 2,6 posto, prema podacima Reutersa. Usporedbe radi, njegovi najveći rivali Anheuser Busch Inbev i Heineken bilježe pozitivne stope od 9,2 odnosno 8,1 posto.

Samo registrirani korisnici mogu komentirati
Prijavi se ovdje