Dalmatinski pršut Voštane

Delicija zbog koje je dalmatinska zagora stavljena na svjetsku gastro kartu

Agrovijesti
Pršut Voštane Fotografija: Pršut Voštane FB
Spoj tradicije i suvremenosti kao temelj za dobar proizvod prepoznalo je i EU tržištu te se tvrtka Pršut Voštane sve više orijentira prema izvozu, gdje se pokazalo da je dalmatinski pršut traženi proizvod.

U vremenu globalizacije i industrijalizacije teško je pronaći oazu gotovo netaknute prirode, mjesto gdje se njeguje tradicija prenošena generacijama. Upravo u selu Voštane, udaljenom 24 km od Trilja, samom srcu dalmatinske zagore smjestio se proizvodni pogon tvrtke Pršut Voštane, piše Index.hr.

Tamo na 970 metara nadmorske visine, na neprestanom udaru bure tijekom mjeseci nastaju vrhunske suhomesnate delicije poput dalmatinske pancete, dalmatinske buđole, dalmatinske pečenice te autohtoni dalmatinski pršut.

Proizvodnja pršuta u Dalmaciji započinje kada se vještina prerade i očuvanja svinjskog mesa soljenjem i sušenjem proširila iz Starog Rima europskim kontinentom. Od tada se vještina proizvodnje dalmatinskog pršuta prenosila iz generacije u generaciju, te se s vremenom razvio postupak specifičan za područje Dalmacije.Tu recepturu proizvodnje dalmatinskog pršuta tvrtka Pršut Voštane njeguje pri nastanku suhomesnati proizvoda, spajajući tradicionalne i autohtone vrijednosti s modernom tehnologijom.

Posebnost Dalmatinskog pršuta očituje se u njegovom tradicionalnom i prirodnom procesu proizvodnje bez dodanog konzervansa i aditiva, uz  jednini dodatak  morske sol.  Dalmatinski pršut je trajan suhomesnati proizvod, zaštićen oznakom zemljopisnog podrijetla, od svinjskog buta s kosti, soljen morskom soli, dimljen blagim izgaranjem te podvrgnut procesu sušenja i zrenja trajanju od najmanje godinu dana.

Spoj tradicije i suvremenosti kao temelj za dobar proizvod prepoznalo je i EU tržištu te se tvrtka Pršut Voštane sve više orijentira  prema izvozu, gdje se pokazalo da je dalmatinski pršut traženi proizvod. Prisustvom na nekim od najvećih svjetskih prehrambenih sajmova posljednjih godina Pršut Voštane sigurnim koracima upisuje Dalmatinski pršut na svjetsku gastro kartu kao vrhunsku autohtonu deliciju.  

Svi ljubitelji ove delicije ne moraju se popeti na 970 metara nadmorske visine da bi u istoj uživali. Proizvodi  tvrtke Pršut Voštane nalaze se u većini trgovačkih lanaca te  delikates trgovini Voštane u zagrebačkom kvartu Središće gdje ćete pronaći bogati izbor delikates proizvoda, vrhunskih plata s autohtonim proizvodima te poklon košara.  

Lokacija proizvodnog pogona je izabrana zahvaljujući izvanrednim prirodnim uvjetima koji omogućavaju idealne temperature zraka i relativne vlage u proizvodnom pogon tijekom cijelog proizvodnog procesa sušenja, dimljenja i zrenja. Karakterizira je tzv. ruža vjetrova odnosno stalna izmjena hladne i suhe bure koja pušući s planine Kamešnice donosi zrak obogaćen aromama, peludom i raznim aerosolima porijeklom od planinskog bilja te juga koji donosi morski zrak. 

U neobičnom rivalstvu ljudi i surove prirode, rađa se poseban trag koji selo Voštane otkriva svakom posjetitelju. Svaka mikrolokacija je svojevrsni spomenik društvenom funkcioniranju u uvjetima surove prirode koja u obrisima svoje ljepote daje puno i uzima puno pod nemilosrdnim udarima vjetra, kiše, snijega i sunca. Danas upravo ta priroda stvara vrhunski dalmatinski  pršut Voštane

Samo registrirani korisnici mogu komentirati
Prijavi se ovdje