Hrvatski agro novinari u posjeti najvećem voćnjak na Balkanu – Podunavlje u Čelarevu

Delta Agrar čak 80 posto proizvodnje jabuka izvozi - najviše na tržište Rusije i Bliskog Istoka

Agrovijesti
Voćnjak Delta Agrara u Čelarevu Fotografija: Delta Agrar Pogledajte galeriju
Delta Agrar, koji je u vlasništvu srbijanskog biznismena Miroslava Miškovića obara sve rekorde u proizvodnji jabuka, a u svom voćnjaka koji se prostire na čak 500 hektara, a nalazi se u Čelarevo na obroncima Fruške Gore ostvaruju rekordnu proizvodnju od prosječno preko 70 tona po hektaru, dok kod sorte klupske jabuke Braeburn imaju čak 92,5 tona.

Delta Agrar, koji je u vlasništvu srbijanskog biznismena Miroslava Miškovića obara sve rekorde u proizvodnji jabuka, a u svom voćnjaka koji se prostire na čak 500 hektara, a nalazi se u Čelarevo na obroncima Fruške Gore ostvaruju rekordnu proizvodnju od prosječno preko 70 tona po hektaru, dok kod sorte klupske jabuke Braeburn imaju čak 92,5 tona.

Do sad izvezli 200.000 tona jabuka

Voćnjak Delta Agrara u Čelarevu

“ Visoka tehnološka rješenja i ulaganja su nam omogućilo da od preuzimanja voćnjaka 2007 godine,  ostvarimo izvoz od skoro 200.000 tona jabuka. Ukupan izvoz jabuka i drugog voća je do sada blizu 500.000 tona, a očekuje se i porast na preko milijun tona, kazao je generalni direktor  AD Podunavlje Čelarevo Nikola Miličević, tvrtke iz sastava Delta Agrara. Skupina hrvatskih agrarnih novinara posjetila je ovaj voćnjak koji se nalazi nedaleko od Bačke Palanke u danu kada su temperature pale ispod nule te su zaprijetile voćkama koje su sada u najosjetljivijoj fazi cvjetanja.

“Zadnje tri godine čitava regija je imala problema s mrazevima. Za sada ne možemo procijeniti kolike će biti štete od mraza i hladnoće, a svakodnevno se čujemo i s našim kolegama u Hrvatskoj koje također imaju iste problem”, objasnio nam je Miličević.  

Izvoz u Rusku federaciju

Voćnjak Delta Agrara u Čelarevu

“ Delta Agrar godišnje izvozi između 30.000 i 40.000 tona jabuka, što je oko 80 posto ukupne proizvodnje, dok 20 posto prodajemo na domaćem tržištu. Najveći dio izvoza je na tržište Ruske Federacije, gdje smo postali prepoznatljiv, a oko 15 posto plasiramo na tržište Bliskog istoka, kazao je Miličević. Plan im je širenje na druge voćarske proizvodnje među kojima su trešnje, stolne sorte grožđa, kao i breskve te nektarine.

Veliki planovi za agrar

Voćnjak Delta Agrara u Čelarevu
Delta Agrar ima planove za velike investicije u poljoprivredu. Strateški opredjeljenje im je u budućnosti se baviti proizvodnjom i distribucijom isključivo novih tzv. klupskih odnosno brendiranih sorti jabuka. To su sorte koje mogu uzgajati samo odabrani proizvođači, koji prethodno dobiju suglasnost nositelja licence odnosno vlasnika brenda.

“Jedna smo od 4 zemlje u Europi koja ima licencu za proizvodnju klupske jabuke Pink Lady, a do ove licence smo došli nakon 4 godine pregovora i ispunjavanja strogih kriterija vlasnika licence ove jabuke. Pored nas licencu za ovu sortu jabuka imaju samo Francuska, Italija i Španjolska, kazao je Miličević, te dodao kako imaju pravo prodaje ove sorte na tržištu Srbije, BiH, Crne Gore i ekskluzivno pravo za tržište  Ruske Federacije.  U ovom trenutku, u portfoliju Delta Agrara nalazi se čak 8 sorti brendiranih jabuka: Modi®, Kiku®, Pink lady®, Evelina®, Rubens® i još su 3 sorte u test proizvodnji. Potencijali su veliki, jer svaka sorta brendiranih jabuka ima svoju ciljnu grupu potrošača i uz marketing podršku, svjedoci smo da imaju sve veći broj stalnih potrošača, objasnio je generalni direktor  AD Podunavlje Čelarevo Nikola Miličević.  

Različiti ukusi istočnih i zapadnih kupaca

Voćnjak Delta Agrara u Čelarevu

Nikola Nenadović rukovditelj hladnjače u Čelarevu objasnio je kako je kapacitet 6000 tona, najviše u Srbiji, a nakon novog proširenje od 5000 tona planiraju dosegnuti kapacitet 20.000 tona sa 100 komora što je najviše u ovom dijelu Europe.

Neće kupci na istoku i zapadu posegnuti za istom vrstom jabuke, a u delta Agraru su sa takvim pravilima i ukusima već su dobro upoznati. 'Zanimljivo je primjerice to da se zlatni delišes s crvenilom na zapadnom tržištu smatra ekstra klasom, odnosno postiže najvišu cijenu, dok recimo na našem i ruskom tržištu, koje nam je dominantno, to je jabuka druge klase, koju tržište ne prihvaća', poznaje već dobro navike istočnih i zapadnih kupaca Nikola Nenadović, rukovoditelj ULO hladnjače izgrađene 2010. godine, koja je tada imala kapacitet svega 6000 tona i bila je najveća u Srbiji.

Najnovijim proširenjem ondje će se moći uskladištiti čak 20.000 tona raspoređenih u 100 komora, u kojima jabuke mogu prezimiti te dočekati novu berbu. Uslužnog skladištenja za druge voćare ondje nema.

 

Prinosi u rangu Nizozemske, Njemačke I Francuske

Voćnjak Delta Agrara u Čelarevu
Delta Agrar jedan je od vodeći poljoprivrednih kompanija u Srbiji koja je zahvaljujući vrhunskoj tehnologiji u prošloj godini imala prinose u rangu Nizozemske,  Francuske, Njemačke. Tako im je urod pšenice bio 9,73 t/ha, dok je prosjek u Srbiji bio 4,85 t/ha. Prinos kukuruza od 16,55 t/ha više je nego duplo veći od prosjeka u Srbiji. Slična situacije je i kod soje, suncokreta i šećerne repe. U prošloj godini su ostvarili prihod od oko 230 milijuna eura, a u ovoj godini planiraju rast na preko 300 milijuna eura. Izvozno su orijentirana kompanija čiji je cilj da izvoz u ukupnim prihodima sudjeluje sa 40 posto, odnosno preko 100 milijuna eura. Najveće investicije u tvrtki realizirane su u voćarstvu i povrtlarstvu i u zadnjih deset godina uložili su 50 milijuna eura u voćarstvo. Planiraju proširenje imanja na 1000 hektara i širenje nasada jabuke, te moderni zasad trešnje, te zapošljavanje 300 radnika plus 1000 sezonaca. Sada već imaju 1500 stalno zaposlenih. U agrobiznisu su prisutni od 1993. godine, a imaju proizvodnju na 15.000 hektara na pet poljoprivrednih imanja: Podunavlje u Čelarevu, Kozara u Banatskom Velikom Selu, Napredak u Staroj Pazovi, Jedinstvo u Apatinu i Topola u Kikindi. Imaju i mesnu industriju Yuhor u Jagodinu, tvornicu vode Miona u Mionici, tvornicu tjestenine Danubius u Novo Sadu i dr.  

Brojke:

Voćnjak Delta Agrara u Čelarevu

70 tona prosječan urod jabuka po hektaru

50 milijuna eura uloženo u voćarstvo

500 ha voćnjak u Čelarevu

300 milijuna eura plan prihoda za ovu godinu

80 posto proizvodnje jabuka izvoze

  • Avatar
    ministar 28. Travanj 2017. u 23:16 ovi će završiti kao i Agrokor...
Samo registrirani korisnici mogu komentirati
Prijavi se ovdje