REGIONALNI AGRO NOVINARI U POSJETI VOĆNJAKU I FARMI SVINJA DELTA AGRARA

Delta Agrar obara rekorde u proizvodnji jabuka, žitarica, svinja, a čak 80 posto jabuka izvoze

Agrovijesti
Voćnjak Delta Agrara u Čelarevu Fotografija: Delta Agrar
Delta Holding, u vlasništvu srbijanskog biznismena Miroslav Miškovića, organizira ovaj tjedan posjet agrobiznis novinara iz regije – Hrvatske, BiH i Slovenije, svojim imanjima u poljoprivredi, ponajprije voćnjaku u Čelarevu, koji je najveći na Balkanu te svinjogojskog farmi Napredak u Staroj Pazovi.

 Delta Holding i Delta Agrar na ovaj način novinarima iz regije, želi prezentirati svoje uspješne proizvodnje, te promovirati sve uspješniju poljoprivrednu proizvodnju koju razvijaju zahvaljujući primjeni najboljih znanja i tehnologija, zbog čega su po prinosima pretekli i proizvođače u najrazvijenijim zemljama EU.  

Delta Agrar zadnjih godina obara sve rekorde u proizvodnji jabuka, a u svom voćnjaka koji se prostire na čak 500 hektara, a nalazi se u Čelarevo na obroncima Fruške Gore ostvaruju rekordnu proizvodnju od prosječno preko 70 tona po hektaru, dok kod sorte klupske jabuke Braeburn imaju čak 92,5 tona.

Voćnjak Delta Agrara u Čelarevu

Visoka tehnološka rješenja i ulaganja su nam omogućilo da od preuzimanja voćnjaka 2007 godine,  ostvarimo izvoz od skoro 200.000 tona jabuka. Ukupan izvoz jabuka i drugog voća je do sada blizu 500.000 tona, a očekuje se i porast na preko milijun tona, kazao je nedavno hrvatskim novinarima generalni direktor  AD Podunavlje Čelarevo Nikola Miličević.  

 Delta Agrar godišnje izvozi između 30.000 i 40.000 tona jabuka, što je oko 80 posto ukupne proizvodnje, dok 20 posto prodajemo na domaćem tržištu. Najveći dio izvoza je na tržište Ruske Federacije, gdje smo postali prepoznatljiv, a oko 15 posto plasiramo na tržište Bliskog istoka, kazao je tada Miličević. Plan im je širenje na druge voćarske proizvodnje među kojima su trešnje, stolne sorte grožđa, kao i breskve te nektarine.

Delta Agrar ima planove za velike investicije u poljoprivredu. Strateški opredjeljenje im je u budućnosti se baviti proizvodnjom i distribucijom isključivo novih tzv. klupskih odnosno brendiranih sorti jabuka. To su sorte koje mogu uzgajati samo odabrani proizvođači, koji prethodno dobiju suglasnost nositelja licence odnosno vlasnika brenda.

Najnovijim proširenjem ondje će se moći uskladištiti čak 20.000 tona raspoređenih u 100 komora, u kojima jabuke mogu prezimiti te dočekati novu berbu. Uslužnog skladištenja za druge voćare ondje nema.

 Prinosi u rangu Nizozemske, Njemačke I Francuske

Voćnjak Delta Agrara u Čelarevu

Delta Agrar jedan je od vodeći poljoprivrednih kompanija u Srbiji koja je zahvaljujući vrhunskoj tehnologiji u 2016. godini imala prinose u rangu Nizozemske,  Francuske, Njemačke. Tako im je urod pšenice bio 9,73 t/ha, dok je prosjek u Srbiji bio 4,85 t/ha. Prinos kukuruza od 16,55 t/ha više je nego duplo veći od prosjeka u Srbiji. Slična situacije je i kod soje, suncokreta i šećerne repe. U prošloj godini su ostvarili prihod od oko 230 milijuna eura, a u ovoj godini planiraju rast na preko 300 milijuna eura. Izvozno su orijentirana kompanija čiji je cilj da izvoz u ukupnim prihodima sudjeluje sa 40 posto, odnosno preko 100 milijuna eura. Najveće investicije u tvrtki realizirane su u voćarstvu i povrtlarstvu i u zadnjih deset godina uložili su 50 milijuna eura u voćarstvo. Planiraju proširenje imanja na 1000 hektara i širenje nasada jabuke, te moderni zasad trešnje, te zapošljavanje 300 radnika plus 1000 sezonaca. Sada već imaju 1500 stalno zaposlenih.

U agrobiznisu su prisutni od 1993. godine, a imaju proizvodnju na 15.000 hektara na pet poljoprivrednih imanja: Podunavlje u Čelarevu, Kozara u Banatskom Velikom Selu, Napredak u Staroj Pazovi, Jedinstvo u Apatinu i Topola u Kikindi. Imaju i mesnu industriju Yuhor u Jagodinu, tvornicu vode Miona u Mionici, tvornicu tjestenine Danubius u Novo Sadu i dr.  

 

  • Avatar
    ministar 04. Rujan 2017. u 22:32 nećemo biti mi gladni U hrvatskoj...dobit ćemo od braće da se i mi prehranimo...
Samo registrirani korisnici mogu komentirati
Prijavi se ovdje