Preko polja do Europe

Delta Agrar: Samo tržišno orijentirani proizvođači koji postižu visoke proizvodne rezultate opstat će u agrobiznisu

Agrovijesti
Milorad Sredanović, potpredsjednik Delta Holdinga za poljoprivredu Fotografija: Delta Agrar
Prinosi koji se ostvaruju u ratarskoj proizvodnji u rangu su s prinosima u Njemačkoj, Nizozemskoj i Francuskoj. Prosječni prinosi pšenice iznose 7 t/ha, soje 3,5 t/ha, kukuruza 9,5 t/ha, a šećerne repe 60 t/ha. Prosječan prinos u voćnjaku jabuka je 60-70 tona, na pojedinim sortama i preko 90 t/ha, dok se u svinjogojstvu godišnje proizvede oko 110.000 tovljenika na vlastitim farmama i oko 25.000 kod kooperanata

Delta Agrar, članica Delta Holdinga, prisutan je u agrobiznisu još od 1993. godine i danas je jedan od lidera u svim aspektima agrarnih djelatnosti u Srbiji i regiji. Raznovrsni poslovi organizacijski su podijeljeni na: primarnu poljoprivrednu proizvodnju, kooperaciju i otkup, agrotrgovinu i distribuciju te proizvodnju hrane.

U dijelu primarne proizvodnje Delta Agrar bavi se ratarstvom, proizvodnjom voća i povrća, stočarstvom i ribarstvom. Proizvodnja se obavlja na pet poljoprivrednih imanja u vlasništvu Delta Agrara, na površini od 15.000 ha. Udio ratarsko-povrtlarske proizvodnje u ukupnim prihodima primarne proizvodnje iznosi 33%, dok voćarstvo i stočarstvo čine 67%, što govori da se tvrtka po svojoj strukturi ugleda na poljoprivredne strukture najrazvijenijih poljoprivrednih država. Prinosi koji se ostvaruju u ratarskoj proizvodnji u rangu su s prinosima u Njemačkoj, Nizozemskoj i Francuskoj. Prosječni prinosi pšenice iznose 7 t/ha, soje 3,5 t/ha, kukuruza 9,5 t/ha, a šećerne repe 60 t/ha. Prosječan prinos u voćnjaku jabuka je 60-70 tona, na pojedinim sortama i preko 90 t/ha, dok se u svinjogojstvu godišnje proizvede oko 110.000 tovljenika na vlastitim farmama i oko 25.000 kod kooperanata.

Višegodišnji ugovori s proizvođačima 

Delta Agrar bavi se otkupom voća i povrća, mesa i stoke, maloprodajom i osigurava višegodišnje ugovaranje proizvodnje ratarskih, voćarskih i povrtlarskih kultura s primarnim proizvođačima u preko pet otkupnih centara. U segmentu agrotrgovine i distribucije Delta Agrar distribuira sjeme, pesticide i agromehanizaciju u suradnji s vodećim svjetskim proizvođačima: Pioneerom, Bayerom, Syngentom, BASF-om i drugima.

U dijelu agromehanizacije za partnere je birao strane proizvođače poljoprivrednih strojeva i sustava za navodnjavanje koji se u proizvodnji rukovode visokim zahtjevima najsuvremenije poljoprivredne proizvodnje kao što su Landini, Kuhn, Faresin i Hermes. Tvrtka također trguje i žitaricama, uljaricama i mineralnim gnojivima. S 541.365 prodanih 25 MK vreća sjemenskog kukuruza u 2015. godini, Delta Agrar osigurao je lidersku poziciju na tržištu. Proizvodnja i prodaja selsem soje porasla je za 47% u odnosu na 2014. godinu i iznosila je 4243 tone, dok je distribucija sjemenog suncokreta utrostručena u periodu od 2013. do 2015. godine.

Proizvodnju hrane čine proizvodnja mesa i mesnih prerađevina u tvornici Yuhor u Jagodini, punjenje vode Aqua Gala u tvornici Mioni, proizvodnja tjestenina i brašna u Danubiusu iz Novog Sada te pakiranje i proizvodnja grickalica, muslija, žitarica i osnovnih životnih namirnica u tvrtki Fun&Fit u Zemunu.

U poljoprivredi učimo od najboljih svjetskih tvrtki

Radi ostvarenja što boljih rezultata, Delta Agrar uči od najboljih u određenim segmentima poslovanja. Tako se proizvodnja povrća odvija na 1038 ha vlastitih površina na otvorenom i u suradnji prema uzoru na nizozemsku tvrtku Delphy, dok je od danske tvrtke Danbred International uvezena tehnologija i najkvalitetniji genetski materijal - danski ladras, joksir, durok, zahvaljujući kojem je proizveden i srpski melez. U Čelarevu je podignut jedan od najsuvremenijih zasada jabuke u Srbiji i regiji, gdje se na površini od oko 400 ha intenzivno proizvode poznate svjetske sorte jabuka, među njima i četiri klupske sorte: kiku, modi, pink lady i evelina. Najsuvremeniji voćnjak organiziran je po talijanskoj SUDTIROL tehnologiji, opremljen antifrost-sustavom, irigacijskim, fertigacijskim i sustavom protugradne zaštite, što ga čini najsuvremenijim i najvećim voćnjakom ovog tipa u Europi.

U 2015. godini u najnoviju tehnologiju uloženo je 7 milijuna eura, a tri najznačajnije investicije su: razvoj sistema za kalibriranje i pakiranje jabuka tvrtke Maf Roda na imanju u Čelarevu, 465 ha sistema za navodnjavanje na imanju Kozara nedaleko od Kikinde i ulaganje u pogon za sušenje šljiva u Kruševcu. U ovoj godini investirat će se 5,5 milijuna eura u agrarnu proizvodnju i aktivan izvoz žitarica, voća i povrća.

U 2015. godini Delta Agrar ostvario je prihode od 215 milijuna eura, od čega je vrijednost izvoza 59 milijuna eura, što ukazuje na izvoznu orijentiranost tvrtke. Trenutno je prisutan na tržištima zemalja regije, Europske unije, Rusije i Švicarske s tendencijom osvajanja novih tržišta. Veliki partner s tržištem ogromnog potencijala u ovom trenutku jest Rusija, ali samo za ozbiljne, velike ili udružene proizvođače. S druge strane, svi sudionici u poljoprivredi moraju biti fokusirani na plasman domaćih proizvoda na tržište Europske unije pogotovo imajući u vidu da su početkom 2014. godine pale carine na uvoz većine poljoprivrednih proizvoda iz EU koji su daleko konkurentniji od domaćih, pa se kao potencijalni problem u bliskoj budućnosti javlja i plasman proizvoda na domaćem tržištu.

Samo tržišno orijentirani proizvođači imaju šansu opstati

U Delta Agraru smatramo da će samo tržišno orijentirani proizvođači koji postižu visoke proizvodne rezultate moći opstati  u budućnosti. Ukidanje kvota za mlijeko i šećer u Europskoj uniji, niske cijene svinja, kukuruza, pšenice i ostalih agrarnih proizvoda jesu veliki izazovi za naše poljoprivrednike, ali i šansa za one koji su spremni modernizirati svoju proizvodnju po uzoru na farmere na Zapadu. Mali farmeri nemaju drugu opciju osim da se udruže, a Delta Agrar im može pomoći kroz uspješno razvijene modele kooperacije u proizvodnji jabuka, uslužnom tovu svinja, plasiranju repromaterijala i otkupu poljoprivrednih proizvoda.

Veliku šansu za poslovanje u budućnosti predstavljaju tržišta afričkih i zemalja Bliskog istoka. Jedino angažiranjem u zajedničkom nastupu na ovim tržištima zemlje u regiji mogu ostvariti prosperitet u sektoru agrobiznisa. Delta Agrar je uvijek otvoren za suradnju s lokalnim i regionalnim partnerima i širenje poslovanja u zemljama okruženja koje su tradicionalno veliki kupci poljoprivrednih proizvoda iz Srbije.

Politika je jako bitan faktor za poslovanje, jer stvara ambijent koji bi trebao poticati rast tvrtki, međusobno povezivanje i osvajanje novih tržišta. Usprkos činjenici da u praksi to nije uvijek tako, tvrtke same moraju shvatiti značaj međusobne kooperacije i raditi na njezinu razvoju s ciljem prosperiteta čitave regije.

Poljoprivreda je šansa za Srbiju i zemlje u regiji, ali zahtijeva velika ulaganja u znanje i tehnologiju. Cilj Delta Agrara jest da obavlja transfer znanja i iskustva najboljih tvrtki u svijetu prema našim lokalnim i regionalnim kooperantima i suradnicima s ambicijom ostvarenja izvanrednih poslovnih rezultata koji će doprinijeti da poljoprivreda postane jedan od najznačajnijih srpskih brendova.

  • Avatar
    limun 20. Svibanj 2016. u 12:49 evo kad ne učimo od EU onda možemo i od Srbije
Samo registrirani korisnici mogu komentirati
Prijavi se ovdje