Ambiciozni projekt „NAŠE SELO“

Delta Holding s Erste bankom krenula u modernizaciju srpskih sela i zaustavljanje iseljavanja

Agrovijesti
Projekt Naše selo Fotografija: deltaholding.rs
Miroslav Mišković kaže kako je ovo prvi projekt ovakve vrste u Srbiji, regiji, ali i Europi. Kompanija Delta Holding nema namjeru projekt zaštiti. Naša je želja da ovaj projekt pokrene lančanu reakciju i da služi kao primjer dobre prakse i ohrabrenje drugim tvrtkama ili organizacijama da pokušaju nešto slično u drugim dijelovima Srbije,. Mislim da bi ovakav projekt bio zanimljiv i drugim državama u našoj regiji koje imaju problem s odumiranjem sela i poljoprivrede, kaže Mišković.

Kompanija Delta Holding, u vlasništvu srpskog biznismena Miroslava Miškovića, pokrenula je u studenom 2018. projekt pod nazivom Naše selo, koji ima za cilj revitalizacija devastiranih srpskih sela i razvoj poljoprivredne proizvodnje u zapuštenim ruralnim sredinama Srbije. Nakon obilaska velikog broja srpskih sela i razgovora s predstavnicima mjesnih zajednica, Deltin izbor je pao na prva dva sela - Dubočane i Mala Jasikova iz okolice Zaječara, jer u njima još uvijek živi veliki broj obitelji čija je primarna djelatnost poljoprivredna proizvodnja. Najveći broj gospodarstava u ovim selima bavi se mliječnim govedarstvom, ovčarstvom i voćarstvom, odnosno proizvodnjom mlijeka, te proizvodnjom dunje i drugog voća.

Projekt Naše selo

Delta pomaže stanovnicima ova dva sela da značajno unaprijede razinu poljoprivredne proizvodnje, kao i društvenog i kulturnog života u svom mjestu i dovedu ih na razinu kakvu imaju sela u razvijenim dijelovima Europe, kazao je u srijedu vlasnik Delte Miroslav Mišković na svečanosti uručivanja certifikata za 40 proizvođača koji su prošli edukaciju s poljoprivrednim stručnjacima ove kompanije.

Uz to sklopljen je i u sporazum o poslovnoj suradnji s Erste bankom koja će financijski pratiti ovaj projekt, te je u prvoj fazi plasirala 200.000 eura spomenutim poljoprivrednicima, uz kamatnu stopu od 0 posto, budući da je Delta donijela odluku da financiranje kamate preuzme na sebe.

Stručnjaci Delta Agrara poljoprivrednicima su održali 33 predavanja te ih savjetovali o zaštiti i uzgoju voća, izboru sorti voća i rasa životinja i njihovom pravilnom uzgoju, kao i svim drugim poslovima od kojih ovisi uspjeh poljoprivredne proizvodnje. Kako bi projekt učinila održivim, Delta garantira otkup proizvedene robe, jer je plasman do sada predstavljao jedan od najvećih problema za proizvođače u ovom kraju.

Kroz projekt „Naše selo“ Delta Holding želi prenijeti znanje o modernoj poljoprivrednoj proizvodnji malim proizvođačima. U okviru projekta zaposleni Delta Agrara jednom ili dva puta tjedno održavaju stručna predavanja, radionice i praktične obuke iz sektora voćarstva i stočarstva proizvođačima iz sela. U drugoj fazi projekta, čiji je početak započeo u srijedu kreće se u konkretnu modernizaciju proizvodnje.

Projekt Naše selo

Stručnjaci iz Delta Agrara i Erste Banke napravili su individualni plan razvoja za svako poljoprivredno gospodarstvo. Erste banka je, kao partner u ovom projektu, osigurala povoljne kreditne proizvode za 20 poljoprivrednih gospodarstava, u iznosu od približno 200.000 eura, a trošak kamate preuzet će na sebe Delta Agrar. U ovoj fazi naglasak će biti na povećanju proizvodnje, kroz zaštitu voćnjaka od štetnika i biljnih bolesti, promjenu ishrane stoke, poboljšanju objekata za smještaj muznih goveda i druge aktivnosti kojima se proizvodnja na selu modernizira i postaje profitabilnija, najavili su iz Delte.

Uz kreditnu podršku prilagođenu svakom gospodarstvu Erste Banka će za sva zainteresirana gospodarstva iz sela Dubočane i Mala Jasikova kreirati i program financijske edukacije, s ciljem razvoja znanja članova poljoprivrednih gospodarstava o upravljanju financijama. U trećoj fazi projekta, koja će uslijediti kasnije, Delta Fondacija i partneri u projektu radit će na unaprjeđenju društvenog života, kroz obnovu škola, organiziranje kulturnih događaja, izgradnju cesta i potrebne infrastrukture i dr.

Miroslav Mišković kaže kako je ovo prvi projekt ovakve vrste u Srbiji, regiji, ali i Europi. Kompanija Delta Holding nema namjeru projekt zaštiti. Naša je želja da ovaj projekt pokrene lančanu reakciju i da služi kao primjer dobre prakse i ohrabrenje drugim tvrtkama ili organizacijama da pokušaju nešto slično u drugim dijelovima Srbije,. Mislim da bi ovakav projekt bio zanimljiv i drugim državama u našoj regiji koje imaju problem s odumiranjem sela i poljoprivrede, kaže Mišković. Dugoročni cilj ovog projekta je da se spriječi odlazak, posebice, mladih iz ruralnih sredina što je najveća prijetnja opstanku sela. Prema podacima SANU, 1.200 sela u Srbiji je na ivici nestanka, što ukazuje na to da je situacija jako alarmantna.

Samo registrirani korisnici mogu komentirati
Prijavi se ovdje