EU fondovi

Deset projekata za ruralni razvoj ostaje bez EU potpora

Agrovijesti
Ministar poljoprivrede Davor Romić Fotografija: Igor Kralj/PIXSELL
Deset projekata iz mjere 4. Programa ruralnoga razvoja ostat će bez ukupno 316 milijuna kuna EU potpora, jer je utvrđeno kako je u njih riječ o "umjetno stvorenim uvjetima" radi ostvarenja većih iznosa potpore, izvijestili su u ponedjeljak ministar poljoprivrede Davor Romić i vršitelj dužnosti ravnatelja Agencije za plaćanja u poljoprivredi, ribarstvu i ruralnom razvoju Ivan Macanić.

Riječ je o osam projekata iz podmjere 4.1.1. Potpora za ulaganja u poljoprivredna gospodarstva i dva projekta iz podmjere 4.2.1. Potpora za ulaganja u preradu, marketing i/ili razvoj poljoprivrednih proizvoda.

- Agencija će izdati odluku o odbijanju potpora za te projekte, zbog utvrđene sumnje na 'umjetno stvorene uvjete' s namjerom ostvarenja većeg broja bodova, odnosno većih financijskih iznosa potpore, kazao je Macanić, ne navodeći o kojim je tvrtkama riječ, ni konkretno koje su nepravilnosti utvrđene.

Naveo je i kako ukupno tražene potpore za ovih deset projekata u kojih je utvrđena sumnja na "umjetno stvorene uvjete" iznose 316 milijuna kuna.

Romić i Macanić nisu željeli otkriti koji su to projekti u kojih je utvrđena sumnja na "umjetno stvorene uvjete" budući da korisnici još nisu obaviješteni o tome. Obavijesti će im, kako je kazao Macanić, biti poslane najkasnije do sredine idućega tjedna.

Na novinarsko pitanje što će biti s tim tvrtkama u kojih je utvrđena sumnja na "umjetno stvorene uvjete", Macanić je kazao kako imaju pravo na određeni rok za prigovor, a nakon što se sastane Povjerenstvo za prigovor moći će se govoriti o konačnim odlukama za te tvrtke.

- Svima koji su radili sukladno pravilima, novac iz EU fondova bit će isplaćen i dobit će sredstva za koja su se natjecali, kazao je Romić napominjući kako svaki isplaćeni račun podliježe određenim kontrolama.

 

Samo registrirani korisnici mogu komentirati
Prijavi se ovdje