Washington

DiCaprio i Obama govorili o "utrci s vremenom" u borbi protiv klimatskih promjena

Agrovijesti
DiCaprio i Obama govorili o "utrci s vremenom" u borbi protiv klimatskih promjena Fotografija: YouTube screenshot
Hollywoodska zvijezda Leonardo DiCaprio i američki predsjednik Barack Obama udružili su u ponedjeljak snage i pozvali na snažnu i brzu akciju u svrhu suzbijanja globalnog rasta temperatura.

"Stvarno smo u utrci s vremenom", rekao je Obama kojemu je borba protiv globalnog zatopljenja bila prioritet tijekom njegova dva predsjednička mandata.

"Mora se poduzeti hitna akcija", kazao je slavni glumac. "Ako ne vjerujete u klimatske promjene onda ne vjerujete u činjenice ili znanost... i stoga vam po mom skromnom mišljenju ne bi trebalo dopustiti da obnašate javnu dužnost." 

Pritom je mislio na republikanskog predsjedničkog kandidata Donalda Trumpa koji je doveo u pitanje postojanje globalnog zatopljenja i utjecaja ljudske aktivnosti na klimatske promjene.

Obamino pojavljivanje na travnjaku ispred Bijele kuće s DiCapriom, koji je bio u posjetu povodom svog novog dokumentarca, došlo je u vrijeme skorog stupanja na snagu povijesnog sporazuma iz Pariza o borbi protiv klimatskih promjena.

"Očekujem da će ovaj sporazum stupiti na snagu u idućih nekoliko tjedana... puno brže nego što su mnogi od nas predviđali", rekao je Obama u ponedjeljak navečer.

Pariški sporazum je prvi svjetski sveobuhvatni dogovor o borbi protiv klimatskih promjena. On će stupiti na snagu nakon što ga ratificira najmanje 55 zemalja odgovornih za najmanje 55 posto emisija plinova s učinkom staklenika. 

Gotovo deset godina nakon što se na ekranima pojavio njegov dokumentarni film o zaštiti okoliša "Jedanaesti sat", DiCaprio je snimio novi film o klimatskim promjenama "Before the Flood" u kojima se pojavljuju Obama i papa Franjo.

Susret Obame i DiCaprija dogodio se u sklopu festivala South by South Lawn na travnjaku Bijele kuće, čija je svrha slaviti keativnost i inovativnost. Obamu je za taj događaj inspirirao sličan takav koji se svake godine održava u Austinu u Teksasu pod nazivom South by Southwest. 

<iframe width="560" height="315" src="https://www.youtube.com/embed/xbgM8Ksq4kc" frameborder="0" allowfullscreen></iframe> 

Samo registrirani korisnici mogu komentirati
Prijavi se ovdje