Prva konferencija Digitalna poljoprivreda.

Digitalna pismenost u poljoprivredi, zbog tehnološkog razvoja i napretka, predstavlja jedan od izazova opstanka

Agrovijesti
Digitalna poljoprivreda Fotografija: Agrobiz
Nove generacije mladih poljoprivrednika spremne su na nova povezivanja i nova znanja, a domaći stručnjaci u IT industriji dali su već neka rješenja koja pružaju potporu poljoprivredi i time štede vrijeme i novac, istaknuto je na konferenciji.

Prva konferencija Digitalna poljoprivreda.održana je danas uZagrebu u suorganizaciji Ministarstva poljoprivrede, Agronomskog fakulteta u Zagrebu i agencije Apriori World. 

 ''Naš fakultet rezultatima svoje znanstvene aktivnosti koju prelijeva i u nastavu pokušava pripremiti hrvatsku poljoprivredu i agronomske stručnjake za razumijevanje, primjenu i unaprjeđenje digitalne poljoprivrede, pa svesrdno podržavamo ovu konferenciju kao dio naših redovitih sa željom da inspiriramo sve one koji se žele ili se već bave poljoprivredom.'', kazao je u ime domaćina dekan Agronomskog fakulteta Zvonimir Grgić.

Digitalna poljoprivreda

Po riječima predsjednik Organizacijskog odbora Danijela Koletića digitalna pismenost u poljoprivredi, zbog tehnološkog razvoja i napretka, predstavljat će jedan od izazova opstanka.

Neke države već su to odavno prepoznale, a neke se tek upoznaju s tim novitetima. Nove generacije mladih poljoprivrednika spremne su na nova povezivanja i nova znanja, a domaći stručnjaci u IT industriji dali su već neka rješenja koja pružaju potporu poljoprivredi i time štede vrijeme i novac. Poslovica kaže da čovjek uči dok je živ. Upravo se na učenju i spremnosti da se neprestano mijenjamo i prilagođavamo možemo dijeliti ljude na uspješne i one manje uspješne. Teško je mijenjati svoje navike, a još teže priznati sebi da ne znamo. Jedino okupljeni u sinergiji razmjene iskustva i znanja, neprestanog učenja i spremnosti da prihvatimo novitete nas može učiniti konkurentnim, kazao je Koletić.

Krešimir Ivančić, pomoćnik ministra poljoprivrede otvorio je blok predavanja pod nazivom Program ruralnog razvoja i digitalna poljoprivreda.

„Digitalizacija poljoprivrede je nužna transformacija koja čeka našu poljoprivredu, da bi dobili konkurentniju, samodostatnu i održivu proizvodnju koja ide u korak s vremenom. Nadogradimo li tradicionalnu poljoprivredu s tehnološkim inovacijama, a uz potporu struke i razvojnih politika, logičan slijed je rast i razvoj domaćih poljoprivrednih gospodarstava čemu svi težimo. Ministarstvo poljoprivrede nastavit će doprinositi tim zajedničkim ciljevima, kazao je Ivančić. 

Konferencija je okupila poljoprivrednike, digitalne stručnjake, članove Odbora za praćenje programa ruralnog razvoja, korisnike Mjere 4 ruralnog razvoja, studente s Agronomskog fakulteta iz Zagreba, Fakulteta agrobiotehničkih znanosti Osijek, Sveučilišta u Zadru, Visokog gospodarskog učilišta u Križevcima i Veleučilišta u Požegi. Konferencija je sufinancirana sredstvima iz mjere za tehničku pomoć Europskog poljoprivrednog fonda za ruralni razvoj.

Samo registrirani korisnici mogu komentirati
Prijavi se ovdje