Toplotni val

Dijelovi Italije bore se s nestašicom vode zbog toplinskog vala i suše

Agrovijesti
Voda Fotografija: Pixabay
Nekoliko talijanskih regija, među kojima su dolina rijeke Po i područje oko Rima, u petak se bore s nestašicom vode uslijed toplinskog vala, zbog kojega bi temperature tijekom vikenda mogle doseći i 40 Celzijevih stupnjeva.

U četvrtak je u gradovima Parmi i Piacenzi proglašeno izvanredno stanje. Gradovi se nalaze u dolini rijeke Po u kojoj se, po podacima udruge poljoprivrednika Coldiretti proizvodi 25 posto od ukupne količine rajčica u Italiji.

U općinama Parma i Piacenza na izvanrednu opskrbu vodom potrošit će se oko 8,6 milijuna eura. 

Talijanski ministar okoliša Gian Luca Galleti sazvao je u petak krizni sastanak u Piacenzi. 

Dolina rijeke Po, u kojoj je protok vode za 65 posto manji u usporedbi s prosječnim stanjem iz razdoblja od 1995. do 2015., jedno je od najplodnijih područja Italije, prenosi Ansa.

Gradonačelnica Rima Virginia Raggi zabranila je korištenje pitke vode za zalijevanje vrtova, za bazene ili pranje automobila i motocikla, upozorivši da će prekršitelji biti novčano kažnjeni s 500 eura. Ista je mjera donesena u gradu Beneventu, južno od Napulja.

Na Sardiniji je traktorima na ulice izašlo oko 1500 poljoprivrednika koji od države traže pomoć i potporu, izvješćuje Coldiretti, procjenjujući da se već sad šteta koju je val vrućine nanio poljoprivrednim dobrima može procijeniti na više od milijardu eura.

 

 

Samo registrirani korisnici mogu komentirati
Prijavi se ovdje