Prehrana

Djeca započinju dan s unosom šećera

Agrovijesti
Doručak Fotografija: Shutterstock
Djeca konzumiraju tri puta više šećera od preporučenog

Djeca u Engleskoj konzumiraju gotovo tri kockice šećera za doručka, tvrdi novo istraživanje koje ističe žitarice za doručak još jedanput

Istraživanje, koje je proveo Public Health England (PHE) je pronašlo da djeca imaju 11 g šećera (što je skoro tri kockice šećera) u sebi prije nego krenu u školu – što je više nego duplo od preporučenog unosa za cijeli dan.

PHE ističe zašećerene žitarice, pića i namaze. „Kada smo analizirali broj doručaka u obiteljima diljem Engleske, bili smo zabrinuti da ćemo vidjeti visoki udio slobodnih šećera i niski udio vlakana u mnogima“, kaže Sara Stanner, znanstvena direktorica sa British Nutrition Foundation (BNF), piše FoodNavigator.

Anketa na 200 roditelja je pokazala da 81 posto smatra da proizvođači moraju smanjiti šećer u svojim proizvodima. Međutim, roditelji su također zbunjeni: 84 posto od onih čija djeca konzumiraju 11g ili više šećera za vrijeme doručka smatraju da su ti obroci zdravi.

PHE, kao dio kampanje Change4Life, je stoga razvio Food Smart aplikaciju kako bi naglasio šećere, zasićene masti i sadržaj soli u svakodnevnoj hrani i piću. Tehnologija će pružiti potrošačima da skeniraju barkodove i usporede preko 100.000 proizvoda koristeći semafor prehrambenih smjernica zemlje. Aplikacija je dio kampanje vrijedne 7,43 milijuna eura koja će koristiti aplikaciju, događanja na otvorenom, društvene medije i predavanja kako bi potakli zdravu prehranu za vrijeme doručka.

Nedavna izvješća pokazuju da jedno od petero djece počinje odlazak u vrtić s prekomjernom težinom ili pretilo, a težina se penje na više od trećine do razdoblja kad odlaze.  Preporučeni dnevni maksimum je ne više od pet kockica šećera za djecu u dobi od 4 do 6 godina dnevno i ne više od šest kockica za djecu u dobi od 7 do 10 godina dnevno. Na kraju dana, djeca su konzumirala trostruko više od preporučenog, zaključuje PHE.

Doručak

Odgovor industrije

Proizvođači nisu sretni s generalizacijom ili formatom u kojem se informacije prezentiraju na web stranici kampanje. „Kutija vaših omiljenih slatkih žitarica sadržava 56 kocki šećera, 10 vrećica soli i 7g zasićenih masnoća““, jedan je od primjera.

Federacija za hranu i piće, koja predstavlja proizvođače, naglašava kako „nikada nije postojao veliki izbor mogućnosti za doručak u prodaji u UK, a mnogi pružaju nužne hranjive tvari koje tijelo treba, kao što su vlakna, vitamini i željezo. Šećeri su prisutni prirodno u nekoj hrani i nekom piću, npr. fruktoza u voćnom soku ili sušenom voću koje je dodano žitaricama.“

Glasnogovornik kaže da FDF podupire novo smanjenje šećera PHE-a, koje uključuje cilj smanjivanja sadržaja šećera za petinu u devet kategorija (uključujući žitarice za doručka). Cilj je dio Plana za dječju pretilost britanske Vlade, koji je snažno kritiziran od kada je lansiran u kolovozu 2016. Plan uključuje porez na zaslađena pića, koji se očekuje da stupi na snagu u travnju 2018. Porez na šećere u hrani neće uskoro biti uveden, ali istraživanje objavljeno u lipnju 2016. pokazuje da bi 20 posto poreza moglo utjecati na smanjenje potražnje za zaslađenim žitaricama za 48 posto.

Analiza objavljena od strane Action on Sugar u siječnju 2015. pokazuje da sadržaj šećera u žitaricama gotovim za obrok se u stvari povećao zadnjih godina.

 

Samo registrirani korisnici mogu komentirati
Prijavi se ovdje