Javni poziv političkim strankama

Do 1. rujna odgovorite nam na 20 pitanja o poljoprivredi!

Agrovijesti
Strategija Fotografija: Thinkstock
S obzirom na to da će se izbori u Hrvatskoj održati 11. rujna pa ćemo dotad čuti jako puno obećanja, iskazanih želja, demagogije svih vrsta te „bajki i basni“ iz programa političkih stranaka, Agrobiz.hr u suradnji s Večernjim listom svim relevantnim političkim strankama šalje javni poziv za davanje odgovora na ključna pitanja o poljoprivredi.

Agrobiz.hr očekuje odgovore do 1. rujna. Od ponedjeljka 5. rujna objavljivat ćemo odgovore političkih stranaka.

Pritom ćemo pozorno voditi računa o tome da objavimo samo odgovore koji će biti konkretni, mjerljivi i razumljivi svakome građaninu Hrvatske. Pozvat ćemo naše čitatelje neka odgovore ocijene - jesu li realni i provedivi ili demagoški i nerealni.

Želimo tako čitateljima predočiti što stvarno političke stranke misle, žele i kane napraviti u poljoprivredi, ribarstvu i ruralnom razvoju u predstojećem mandatu, ukoliko im građani daju povjerenje.

Želimo da ono što će nam ponuditi kao odgovore i rješenja bude njihova obveza.

Agrobiz.hr planira početkom rujnu, zajedno s Večernjim listom, organizirati i okrugli stol na temu Poljoprivreda - želje i mogućnosti političkih stranaka.

Javno objavljujemo pitanja na koja želimo dobiti odgovore:

 1. Što je bit poljoprivredne politike vaše političke stranke te koje su ključne mjere koje želite provesti u 4 godine mandata?
 2. Kako planirate potaknuti veću proizvodnju i samodostatnost domaće poljoprivredne proizvodnje te kako ocjenjujete ogromnu ovisnosti Hrvatske o uvozu hrane?
 3. Tko ili što je krivac pada proizvodnje, rasta uvoza te smanjivanja dohotka poljoprivrednih proizvođača?
 4. Koji su ciljevi vaše političke stranke u provođenju poljoprivredne politike i kako ih planirate ostvariti?
 5. Kakvu poljoprivredu želite na kraja mandata? Kakvom je vaša politička stranka planira napraviti?
 6. Smatrate li da je Zajednička poljoprivredna politika EU-a dobra ili loša za hrvatsku poljoprivredu? Navedite dobre i loše strane ZPP-a i što ćete konkretno poduzeti da se izborite za bolju poziciju Hrvatske?
 7. Brojne države započele su donositi zakone kojima propisuju koliko domaćih proizvoda treba biti na policama trgovina. Koji je vaš stav o tome i kakva će biti vaša politika prema trgovačkim lancima i zaštiti domaće poljoprivrede?
 8. Što mislite kako treba provoditi Program ruralnoga razvoja, kako planirati i distribuirati novac iz ruralnoga razvoja te koji je vaš cilj na kraju mandata, odnosno na kraju programskoga razdoblja Zajedničke poljoprivredne politike EU-a?
 9. Kako planirate zaštititi male poljoprivrednike od propadanja?
 10. Koje mjere ćete provesti kako bi se sačuvali stočarstvo i svinjogojstvo?
 11. Koje mjere ćete provoditi u ribarstvu?
 12. Smatrate li da Hrvatskoj nedostaje strategija poljoprivrede? Koj bi bila suština strategije vaše političke stranke i tko bi ju trebao izraditi?
 13. Je li kontrola proizvoda na tržištu u Hrvatskoj dobra ili loša? Koje su dobre, a koje loše strane kontrole tržišta i zaštite potrošača i što vaša politička stranka želi provesti?
 14. Kako planirati provedbu zemljišne politike i komasacije? Imate li rješenja kako neobrađeno poljoprivredno zemljište – kako privatno, tako i državno – staviti u funkciju poljoprivredne proizvodnje?
 15. Kako treba provesti udruživanje poljoprivrednika, poboljšanje otkupa poljoprivrednih proizvoda te veće uključivanje mladih u poljoprivredu?
 16. Kako je moguće povećati stočni fond u Hrvatskoj te što ćete poduzeti u vezi s timu?
 17. Smatrate li da Hrvatskoj treba agrobanka. Kako je ustrojiti i pokrenuti?
 18. Kako planirati i povezati znanje i poljoprivredu?
 19. Tko je vaš kandidat za ministra poljoprivrede te kako ćete birati suradnike – iz svoje stranke, koalicije ili iz redova poljoprivrednika/kompanija/udruga/fakulteta/unutar Ministarstva?
 20. Molimo vas u nekoliko rečenica opišite kako će na kraju vašeg mandata i vođenja resora poljoprivrede izgledati hrvatska poljoprivreda i kakvi će biti dohodak i proizvodnja prosječnoga poljoprivrednika.

Kreativnost, inovativnost

Poruka za kraj

Molimo kreatore poljoprivredne politke političkih stranaka da se što manje koriste floskulama, prepisanim rečenicama iz strategija koje stoje u ladicama već godinama te da unesu malo kreativnosti i emocije u svoje odgovore. Hrvatski poljoprivrednici godinama slušaju demagogiju i zato zaslužuju da vas razumiju.

Pozivamo vas da, za inspiraciju, pročitate priče o Zlata vrijednim OPG-ima čiji su vlasnici u Večernjem listu u zadnje tri godine jednostavno ispričali kako žive i kako se bore.

Samo registrirani korisnici mogu komentirati
Prijavi se ovdje