Pad dobiti

Dobit češke poljoprivrede prepolovljena u 2015.

Agrovijesti
Prag Fotografija: Pixabay
Istraživanje ove udruge o rezultatima poslovanja 421 poljoprivredna poduzeća uzgoja koji proizvode na više od 660.000 hektara zemljišta, pokazalo je da su češki poljoprivrednici ostvarila dobit po hektaru od 2.580 kruna u  prosjeku, što je za 52 posto manje nego u 2014

Dobit češke poljoprivrede potonula je prošle godine za više od 50 posto i pala na devet milijardi kruna, u odnosu na rekordnu 2014. godinu, kada je dobit iznosila 19 milijardi kruna.

Na ovaj pad utjecao je dramatičan pada cijena poljoprivrednih proizvoda, rekao je predsjednik češke Poljoprivredne udruge Martin Pycha na skupštini ove udruge. Na pad profita posebno su jako utjecali pad prodaje mlijeka i svinjskog mesa.

"Još smo prošle godine najavili kako će teško biti ostvariti rezultat kao u 2014. godini, međutim nismo očekivali da će se u 2015. godini dogoditi tako veliki pad", rekao je Pycha.

Pad profita u poljoprivredi bio bi još već da nije došlo do pada cijene goriva koji su snizili troškove proizvodnje, te tečaja krune koji je išao na ruku poljoprivrednicima.

Istraživanje ove Udruge o rezultatima poslovanja 421 poljoprivredne tvrtke koje proizvode na više od 660.000 hektara zemljišta, pokazalo je da su češki poljoprivrednici ostvarili dobit po hektaru od 2.580 kruna u prosjeku, što je za 52 posto manje nego u 2014. kada su poljoprivrednici u svim djelatnostima ostvarivali veću dobit.

Najveći pad u odnosu na isto razdoblje prošle godine imali su poljoprivrednici u južnoj Češkoj. Oni su u prosjeku imali dobit manju od 1.000 kruna po hektaru. 

Samo registrirani korisnici mogu komentirati
Prijavi se ovdje