Poslovanje kompanija

Dobit McDonald'sa porasla, cijena dionice rekordna

Agrovijesti
McDonald's Fotografija: Thinkstock
Dobit McDonald'sa porasla je u prvom tromjesečju za 8 posto u odnosu na isto lanjsko razdoblje, na 1,2 milijarde dolara, a kako su i ostali rezultati bolji od očekivanja analitičara, cijena dionice tog lanca restorana dosegnula je rekordnu razinu.

 Prema poslovnom izvješću, objavljenom u utorak, prodaja McDonald'sa u restoranima otvorenim najmanje 13 mjeseci porasla je u proteklom tromjesečju za 1,7 posto na godišnjoj razini.

To pokazuje da zaokret u poslovanju koji posljednje dvije godine provodi čelnik McDonald'sa Steve Easterbrook daje rezultate, a radi se, među ostalim, o zatvaranju ili prodaji restorana koji imaju slabe rezultate, kao i uvođenje doručka tijekom cijeloga dana.

Ti potezi povećali su privlačnost tog 60 godina starog lanca restorana brze hrane koji je prije gubio u utrci s konkurencijom, kao što su Wendy's i Burger King.

I dok je dobit Mc'Donald'sa porasla, prihodi su na godišnjoj razini pali za 3,9 posto, na 5,68 milijardi dolara.

To je već 11. kvartal zaredom kako prihodi padaju, što je djelomice posljedica prodaje nekih restorana franšizama, kao dio Easterbrookovog plana zaokreta.

S druge strane, troškovi poslovanja srezani su u proteklom tromjesečju za gotovo 12 posto u odnosu na isto lanjsko razdoblje.

Zahvaljujući boljim rezultatima nego što su analitičari očekivali, u utorak je cijena dionice McDonald'sa na Wall Streetu porasla više od 5 posto, na rekordnih 141,3 dolara.

Samo registrirani korisnici mogu komentirati
Prijavi se ovdje