Nova ulaganja

Doboj dobiva dvije tvornice - uljaru i tvornicu zimnice

Agrovijesti
Prerada voća Fotografija: Pixabay
Poljoprivrednici iz okolice Doboja spremaju se za promjenu proizvodnje, ako im se osiguraju otkup i poticaji

Dvije tvornice za preradu voća i povrća trebale bi tijekom ove godine početi s radom u Doboju. Nekadašnja tvornica namještaja Enterijer tako bi, prema najavama, trebala postati uljara, a bivša vojarna Ševarlije pogon u kojem će se proizvoditi sokovi, pekmezi i zimnica. 

Dok traje izgradnja, poljoprivrednici iz okolice Doboja nadaju se da će ova dva pogona pomoći njihovoj prodaji i otkupu proizvoda. "Ako cijene budu povoljne i ako se budem mogao ukalkulirati u tu proizvodnju da imam koristi i profit, rado bih se upustio u neku novu proizvodnju", kaže za portal poljoprivreda.ba Sabahudin Osmanbegović, jedan od poljoprivrednika. Slično razmišlja i Branko Joksimović s Trebave. Iako je dosad proizvodio mlijeko i meso, spreman je okrenuti se povrtlarstvu jer smatra da je taj posao unosniji. On ističe kako bi se jednim dijelom mogao baviti proizvodnjom krastavaca, ali bi za tu proizvodnju morao osigurati radnu snagu. 

Nadležne institucije, posebice lokalna samouprava, najavile su i mogućnost davanja poticaja, za što su izdvojili oko 150.000 eura, a spremni su i više izdvojiti ako se pogoni pokažu profitabilnima. Proizvođači pozdravljaju planove za poticaje, ali dosad su se, kako ističu, puno puta opekli jer je često sve ostajalo samo na priči.

Samo registrirani korisnici mogu komentirati
Prijavi se ovdje