Virovitica

Dobra godina za poljoprivredu, pandemija nije utjecala na proizvodnju

Agrovijesti
Žetva pšenice Fotografija: Pixabay
U Virovitičko-podravskoj županiji berba je pri kraju, proizvodnja zadovoljavajuća.

U HGK – Županijskoj komori Virovitica, 21. listopada, pod predsjedanjem predsjednika Ivana Gojevića održana je druga sjednica Strukovne grupe poljoprivrede.  Uz članove Strukovne grupe te predsjednika HGK – Županijske komore Virovitica Zlatka Pleše, sjednici je prisustvovao i zamjenik pročelnika Upravnog odjela za gospodarstvo i poljoprivredu Virovitičko-podravske županije Dario Ripli. Na sjednici se raspravljalo o aktualnom stanju u poljoprivredi s osvrtom na žetvu ranih usjeva, jesensku sjetvu i berbu kasnih usjeva, piše Virovitica.net.

Na području Virovitičko-podravske županije, kvaliteta i prinosi pšenice i ječma bili su izuzetno dobri, dok su kod uljane repice, zbog nepovoljnih vremenskih uvjeta u vrijeme vegetacije, prinosi bili nešto niži.

Završena je berba suncokreta koji ima izuzetno dobru uljnost što je povoljno utjecalo i na visinu prinosa.

Berba soje je završena na oko 90 posto površina i ostvaren je prosječan prinos.

Kukuruz je pobran na 70 – 80 posto površina, prinosi su na razini prošlogodišnjih, a otkupne cijene trenutno su nešto veće u odnosu na prošlu godinu.

Otkup duhana odvija se planiranom dinamikom i do sada je otkupljeno oko 60 posto planiranih količina. Kvaliteta duhanskog lista je dobra i očekuje se da će proizvedene količine biti na razini prošlogodišnjih.

Sjetva uljane repice je završena u optimalnim agrotehničkim rokovima, s obzirom na povoljne vremenske uvjete, što se očekuje i kod pšenice gdje je sjetva u tijeku te kamilice koja je do sada zasijana na 65 posto planiranih površina.

Proizvođači ljekovitog bilja ponovno su istakli problem povišene razine aktivnih tvari klorpirifos i klorpirifos-metil u kamilici, što im stvara velike probleme u plasmanu njihovih proizvoda.

Ponovno se apelira na proizvođače poljoprivrednih kultura da pravilno primjenjuju sredstava za zaštitu bilja, osobito iz razloga što je 16. travnja 2020. stupila na snagu i zabrana primjene insekticida na bazi aktivnih tvari klorpirifos i klorpirifos-metil.

Dario Ripli je rekao da Virovitičko-podravska županija pomaže poljoprivrednicima u skladu sa svojim mogućnostima, kroz paket mjera za poljoprivrednike, poticanje poljoprivredne proizvodnje u ruralnim dijelovima županije, poticanje mladih poljoprivrednika i dr..

Članovi Strukovne grupe su istakli da pandemija koronavirusa nije imala značajniji utjecaj na poljoprivrednu proizvodnju te da je ovo bila jedna od boljih godina, s obzirom na ostvarene prinose i kvalitetu poljoprivrednih proizvoda.