Vinogradarstvo

Dobra godina za vinare, u berbi i turisti

Agrovijesti
Berba u Feričancima Fotografija: Juliom Frangen
U gotovo svim dijelovima Hrvatske krenule su berbe grožđa, a ako je suditi po komentarima vinara kvaliteta grožđa je odlična te vinari ističu kako tržište može očekivati izvanredna vina. Iako su berbe uranile u odnosu na prošlu godinu, ove godine su im vremenski uvjeti išli na ruku.

U gotovo svim dijelovima Hrvatske krenule su berbe grožđa, a ako je suditi po komentarima vinara kvaliteta grožđa je odlična te vinari ističu kako tržište može očekivati izvanredna vina. Iako su berbe uranile u odnosu na prošlu godinu, ove godine su im vremenski uvjeti išli na ruku.

Vinarija Krauthaker u ovogodišnju berbu startala je 21. kolovoza sa sortom pinot sivi, a obrali su i chardonnay, sauvignon, viognier, portugizac i nešto pinota crnoga za rose te su krenuli s berbom graševina.

˝Usporedno s prošlogodišnjom berbom, količina grožđa je veća, nešto većeg prinosa. Na vlastitim vinogradima išli smo u zelenu berbu, tako da je prinos nešto manji. Zdravstveno stanje grožđa je za sada uredno, nešto više kiše je bilo u lipnju i srpnju. Što se tiče kvalitete vina, od ove godine očekujemo maksimum˝, istaknula je Martina Krauthaker Grgić, vinarija Krauthaker.

Odlično zdravstveno stanje

Berba grožđa na vinogradarskim položajima tvrtke Iločki podrumi ove je godine počela tjedan dana ranije u odnosu na prošlu godinu. Iznadprosječno topao svibanj nagovijestio je raniju berbu, no kišni periodi u lipnju i srpnju ipak je zaustavio taj gotovo prebrzi tijek dozrijevanja grožđa.

S berbom ranijih sorti, dakle pinot bijeli, frankovke (za pjenušavo vino ) i traminac krenuli su prije nekoliko dana, dok chardonnay namjeravaju brati u ponedjeljak 3.09, a idući tjedan na redu su i chardonnay, traminac za vrhunske kategorije te frankovke za mirni rose.

˝Budući da imamo više terena za različite kategorije kvalitete grožđa, a samim time kasnije i vina, odgođenom berbom sami upravljamo kvalitetom mošta koji je potreban za proizvodnju visokokvalitetna vina iz tih kategorija našeg asortimana. Tako ćemo branje graševine, traminca i chardonnaya za više kategorije vrhunskih vina linije Principovac koja su uglavnom poluslatka u iznimnim godinama i polusuha, odgoditi za 10-15 dana od redovne berbe. Sve sorte su u odličnom zdravstvenom stanju i količina prinosa je zadovoljavajuća˝, poručila je Vera Zima, glavna enologinja Iločkih podruma.

Dobra godina

I na Hvaru u vinariji Tomić radi se naveliko, berba pošipa i merlota počela je isti dan kao i prošle godine,caberneta sauvignona malo ranije, a očekivanja od berbe su velika. Kako ističu, plavac mali i bogdanuša, autohtone hvarske sorte, koje dozrijevaju kasnije i beru se sredinom rujna također pokazuju odlične rezultate.

˝Za vinare nema radosnijeg trenutka u godini od berbe grožđa. Vrijeme je to kada vinar ubire plodove cjelogodišnjeg napornog rada, ljubavi, ali i brige koje donose klimatske promjene. Ova je godina bila jako dobra vezano za razvoj vinove loze. Od samog početka, pa sad do berbe nismo imali uopće niti jedan jači napadaj bolesti, niti pepelnice niti peronospore, a nije bilo niti pozeba, niti tuče. Usuđujem se reći da je ovo dobra godina i što se tiče kvalitete i što se tiče količine, naime po količini je ova godina bolja za 30 posto ˝, poručuje Sebastijan Tomić, vinarija Tomić.

Kako tvrdi Tomić, zaredale su im se četiri dobre godine, a za ovu je pomogla kiša koja je pala u drugoj polovici srpnja. ˝Na ovom području je palo otprilike 20 litara po kvadratnom metru tako da su se napunile bobice što je dobro utjecalo na razvoj šećera, aromatike i urod koji je veći“, ističe Tomić.

Beru i turisti

˝Urod je ove godine jako dobar, a kvaliteta grožđa je izvrsna. Vremenske prilike su nam išle na ruku. Naši zadrugari su vlasnici zadruge i imaju vlastite vinograde. Ukupno imamo oko 120 hektara vinograda u kojima su s 80 posto udjela zastupljene crne sorte i to većinom plavac mali. U vinogradima zadrugara započela je berba u koju su uključeni članovi obitelji i prijatelji. I turisti koji odaberu kraj ljeta za odmor na Pelješcu vrlo rado se uključe u berbu“, objašnjava Jozo Rabušić, direktor PZ Putniković prvog dana berbe koja je započela maraštinom u vinogradu Vino pored Stona.

Vinarija koja godišnje proizvede oko 800 tisuća litara vina i ove će godine otkupiti grožđe od svojih zadrugara. Iako tek 20 posto proizvodnje čine bijela vina, maraština je nadaleko proslavila PZ Putniković, posebno na njemačkom tržištu.

Očekuju nas izvanredna vina

U istarskoj vinariji Franković, berba je počela nekoliko dana ranije nego lani, a najprije su pobrali bazu za pjenušac, a uslijedile su sorte chardonnay i sauvignon te dio malvazije. Ostatak malvazije bit će pobran kroz desetak dana, a crne će sorte početi brati krajem devetog mjeseca.

˝Kvalitetom i kvantitetom radi se o odličnoj berbi. Tijekom godine vladali su optimalni uvjeti što se tiče klime – bilo je dovoljno sunca, a i raspored kiša bio je dobro uravnotežen. Ova je godina bila zaista idealna. Nije bilo bolesti, a vremenski uvjeti bili su izvanredni, a kada bismo je uspoređivali s prošlogodišnjom, ova se pokazala boljom. Kvaliteta grožđa je odlična te shodno tome očekujemo izvanredna vina – dobro izbalansirana, mineralna i punog tijela˝, ističe Josip Franković.

Svaka regija drugačija

Za razliku od ostalih regija, berba u Međimurju kreće početkom rujna. Kako ističe David Štampar iz vinarija Štampar, ovih dana počelo se brati samo nešto Sauvignona i eventualno Muškat ottonel. Štampar procjenjuje da će berba trajati do 20.09. za bijele sorte te do kraja rujna ili početkom listopada za crne, no to naravno ovisi o vremenu.

˝Ova je godina u odnosu na lanjsku i prijašnje jedna od najtežih vinogradarskih godina koje pamtimo. Prvo je bila topla zima, pa onda hladna sve do ožujka. Vegetacija je kasnila dva tjedna, a u cvatnju smo ušli dva tjedna prije nego ikad u povijesti. Što znaci da je to mjesec dana raskorak za lozu. Sve to je još pratilo puno padalina i kad sve zbrojimo, ovo jedna od težih godina za uzgoj. Međutim imamo zdravo i kvalitetno grožđe bez obzira na okolnosti jer smo se brzo prilagođavali situaciji. Uspjeli smo sačuvati zdravo grožđe što je jedini preduvjet za vrhunska vina. Naši vinari su dosta zadnjih godina uložili u tehnologiju što je drugi preduvjet za kvalitetu. A treći preduvjet je sreća, koju nad

Samo registrirani korisnici mogu komentirati
Prijavi se ovdje