Subvencije poljoprivrednicima

Dobra vijest za poljoprivrednike: Poticaji kreću sredinom travnja

Agrovijesti
Tugomir Majdak Fotografija: Kristina Štedul Fabac/PIXSELL
Ukupan proračun za poljoprivredu iznosi 6,8 milijardi kuna, što je 245 milijuna kuna više u odnosu na prošlu godinu, a ukupno će biti isplaćeno 2,8 milijardi kuna poticaja. Viši stručni suradnik osječke Komore Ernest Nad izvijestio je kako se u toj županiji u proljetnoj sjetvi planira zasijati ukupno 136.500 hektara, što je oko tisuću hektara manje nego prošle godine, od čega najviše kukuruza, 83 tisuće hektara te 20 tisuća hektara soje i 10 tisuća hektara šećerne repe.

Zamjenik ministra poljoprivrede Tugomir Majdak izjavio je u Osijeku da isplata poticaja u poljoprivredi počinje sredinom travnja te da, unatoč nešto lošijim vremenskim prilikama, očekuje uspješnu proljetnu sjetvu.

Na sastanku poljoprivrednih proizvođača, predstavnika prerađivačke industrije i poslovnih banaka u osječkoj Županijskoj komori Majdak je kazao kako je dinamika isplate poticaja dogovorena između Ministarstva poljoprivrede i Ministarstva financija, podsjetivši da je avans isplaćen krajem prošle godine, a sada slijedi ostatak. Napomenuo je kako isplata poticaja nije bila moguća ranije, podsjetivši da je proračun usvojen tek nedavno, pa se sada može krenuti u redovnu isplatu poticaja, kao i prethodnih godina.

Dodao je da ukupan proračun za poljoprivredu iznosi 6,8 milijardi kuna, što je 245 milijuna kuna više u odnosu na prošlu godinu, a da će biti isplaćeno 2,8 milijardi kuna poticaja.
Viši stručni suradnik osječke Komore Ernest Nad izvijestio je kako se u toj županiji u proljetnoj sjetvi planira zasijati ukupno 136.500 hektara, što je oko tisuću hektara manje nego prošle godine, od čega najviše kukuruza, 83 tisuće hektara te 20 tisuća hektara soje i 10 tisuća hektara šećerne repe.

Očekuje se proizvodnja 705.000 tona kukuruza i 550.000 tona repe

U Komori ističu da su nepovoljne vremenske prilike, uz velike količine oborina, odgodile tijek sjetve, a uz planirani prinos od 8,5 tona po hektaru, očekuje se proizvodnja 705 tisuća tona kukuruza, oko 550 tisuća tona šećerne repe i 60 tisuća tona soje.

Predsjednik Udruge OPG-a "Život" Antun Laslo upozorio je da nije dovoljno samo obaviti kvalitetnu sjetvu ako nije poznato tko će uskladištiti i otkupiti proizvodnju, i kada će proizvođačima to biti plaćeno.

Istaknuo je da je puno očekivao od nove Vlade, ali da se ona "kao i prethodna, bavi sama sobom" i da joj poljoprivreda ne znači puno, jer su sada potrebna najveća ulaganja u sjetvu, a novca od poticaja još nema.

Smatra kako su najave da će poticaji krenuti sredinom travnja "sramotne i žalosne", jer bi stručnjaci Ministarstva poljoprivrede prvi trebali znati kad su optimalni rokovi za sjetvu i kada novac treba uložiti u poljoprivredu.  "Mladi odlaze, sela su prazna, i vidjet ćete da će od iduće godine, mnoge poljoprivredne površine ovdje biti prazne. Hoće li ovdje biti Sahara, to sve ovisi o našim političarima, ali kako je krenulo - da", upozorio je Laslo.

Predsjednik Hrvatske poljoprivredne komore (HPK) Matija Brlošić smatra da su potpore već trebale biti isplaćene te da će poljoprivrednici sa svakim danom kašnjenja njihove isplate imati veće štete i manje prinos.

Samo registrirani korisnici mogu komentirati
Prijavi se ovdje