BERBE POČELE

Dobro plaćen sat rada najveći je poticaj nezaposlenima za sezonski rad

Agrovijesti
Fotografija:
Dobro plaćeni sat rada najbolji je poticaj nezaposlenima za prihvaćanje sezonskih poslova u poljoprivredi, poručuje predsjednik udruge "Neretvanska mladež" Željko Bjeliš

Berba jagoda u dolini Neretve je počela, no zrioba je usporena zbog hladnijeg vremena, a osobito hladnih noći, otkrio nam je predsjednik udruge uzgajivača agruma i povrća "Neretvanska mladež" mr.sc. Željko Bjeliš. 

Zasad nemaju većih poteškoća s beračima jer su berbe manje, a pojavili su se i radnici koji bi inače bili zaposleni u turizmu, no za sedam do deset dana očekuju ozbiljnije berbe i tada bi se mogao pojaviti nedostatak berača. 

Bjeliš smatra da je prijedlog koji je iznijela konzultantska kuća SMARTER o zapošljavanju nezaposlenih s Hrvatskog zavoda za zapošljavanje u sezonskim poslovima u poljoprivredi prihvatljiv te da bi nezaposlene trebalo animirati za rad u poljoprivredi. 

"Najlakše je to novcem, odnosno dobro plaćenim satom rada. Međutim, moramo napomenuti da i proizvođači u ovoj priči moraju imati zadovoljstvo u radu. Nitko nije sretniji od proizvođača, kada zbog dobre cijene svojih proizvoda, može dobro platiti i radnika. Svi u lancu od proizvodnje do police moraju biti zadovoljeni, pa i krajnji kupci. Ne smije se dopustiti da određeni poljoprivredni proizvod na polici u trgovini ili tržnici bude dva do tri ili više puta skuplji", poručuje.

Nema kontinuiteta rada

"Kada govorimo o sezonskim radnicima potrebnima za obavljanje poljoprivrednih poslova, ponajprije berbe, bitno je navesti specifičnost doline Neretve, a to su relativno mali posjedi i veliki broj proizvođača. U periodu berbe, prvenstveno mandarina, radnici koji su potrebni nemaju kontinuitet rada zbog više razloga, kao što su tempo otkupa, manji proizvođači, vremenske prilike, sortiment i slično", pojašnjava Bjeliš, koji smatra izuzetno bitnim pokušati dogovorno posložiti distribuciju i plasman hrvatskih poljoprivrednih proizvoda na način da proizvođač ostvari minimalni dohodak, ali i da proizvodi u trgovinama budu cjenovno pristupačni kupcima. 

Na tragu ovoga poziva trgovačke lance, distributere, ali i Ministarstvo poljoprivrede i Državni inspektorat da se olakša i omogući kvalitetna i cjelovita berba i plasman nacionalnih poljoprivrednih proizvoda, na zadovoljstvo svih, od proizvođača do kupca.  

Proizvođači u dolini Neretve zabrinuti su zbog mogućeg nedostatka berača u vrijeme berbe mandarina. 

"Problem koji prati neretvanske poljoprivrednike, a na koji se svake godine ukazuje, je nedostatak berača u vrijeme berbe mandarina. Zbog specifičnosti proizvodnje tražili smo da se osim radnika iz BiH koji imaju državljanstvo RH, na bazi dnevnih migracija omogući rad i radnicima koji nemaju državljanstvo RH, a žive u pograničnom području BiH. Kako je već navedeno, nemamo potrebu za kontinuiranim radom mjesec-dva i prijavom boravišta radnika, već je potrebno iznaći način svakodnevnog dolaska-odlaska takvih radnika, slično načinu kako u ljetnim mjesecima ti isti ljudi idu na more u Hrvatsku", kaže Bjeliš.