PRR

Dobrobit životinja nova mjera Programa ruralnog razvoja?

Agrovijesti
zamjenici ministara poljoprivrede RH i Mađarske Tugomir Majdak i dr. Istvan Nagy Fotografija: MP
Tugomir Majdak i dr. Istvan Nagy razgovarali su o uvrštavanju mjere Dobrobit životinja u Program ruralnog razvoja

Danas je u Budimpešti, u Ministarstvu poljoprivrede Mađarske održan radni sastanak na razini zamjenika ministara poljoprivrede dviju susjednih zemalja. Sastanak su održali zamjenici Tugomir Majdak i dr. Istvan Nagy, a hrvatsko izaslanstvo pozdravio je i zamjenik državnog tajnika Peter Gal.

Predstavnici Ministarstva poljoprivrede RH i članovi radnih skupina za stočarske sektore sastali su se s mađarskim stručnjacima vezano za uvrštavanje mjere Dobrobit životinja u Program ruralnog razvoja RH 2014. - 2020. Ova iznimno važna mjera nije našla svoje mjesto u Programu, bez obzira što u provedbi ima pozitivan učinak na poslovanje stočarskih gospodarstava.

Mjera Dobrobit životinja u državama članicama EU započela je u programskom razdoblju 2007.-2013. s ciljem usvajanja  visokih standarda dobrobiti životinja koji su iznad obveznih zakonskih standarda te se provodila u 9 država članica, a 31 Program ruralnog razvoja sadržavao je ovu mjeru. Najbolji rezultati po pitanju sklopljenih ugovora za ovu mjeru bili su u Austriji 36.228, Njemačkoj 16.529,  Italiji 11.796 i Finskoj 8.722. Sukladno uredbi potpora je iznosila 500 eura po uvjetnog grla te će i u novom programskom razdoblju taj iznos ostati isti. Potpora se dodjeljuje za povećani trošak i izgubljen prihod u provedbi preuzetih obveza te može pokrivati i transakcijske troškove do 20%. 

Krave na ispaši

Novo programsko razdoblje ima nove odredbe vezane uz dostizanje dobrobit pri čemu se trebaju osigurati poboljšane standarde u sljedećim područjima:

  • voda, hrana i skrb za životinje u skladu s prirodnim potrebama uzgoja životinja,
  • uvjeti smještaja, kao što su povećan raspoloživi prostor, podne površine, obogaćenje materijala, prirodno svjetlo,
  • pristup ispustu, te
  • prakse u kojima se izbjegavaju sakaćenje i/ili kastracija životinja ili predviđa korištenje anestetika, analgezije i protuupalnih lijekova ili imunokastracije u određenim slučajevima kada su sakaćenje ili kastracija životinja nužni.

Sama mjera dobiva širi smisao radi dodane vrijednosti finalnih proizvoda koja je rezultat provedbe ove mjere. Meso i mlijeko proizvedeno na ovaj način može postići bolju cijenu na tržištu. Proizvod biva prepoznatljiv na tržištu, povećava se njegova kvaliteta uz stroge kontrole za koje je potrebna institucionalna nadogradnja. Za sve navedeno treba voditi računa da odabrane aktivnosti mogu biti prevodive u našim uvjetima i na našim farmama te da je moguća kombinacija različitih aktivnosti. 

Sredstva za provedbu mjere, moguće je namaknuti jedino preraspodjelom sredstava u okviru zadane omotnice. Smjernica EU je da bi se za ovu mjeru trebalo osigurati do 10% ukupnog proračuna, a praksa pokazuje da se taj iznos kreće od 1 do 8 posto. "U okviru skorih izmjena Programa nastojimo navedeno ispraviti te osigurati dodatni vid EU potpore za naše stočare", izjavio je Majdak.

Samo registrirani korisnici mogu komentirati
Prijavi se ovdje