Peradarstvo

Dobrobit životinja poskupljuje proizvodnju jaja u EU

Agrovijesti
Mladi poduzetnici iz Ludbrega brat Dražen i sestra Ivana Čurila vlasnici su najmodernije farme jaja u Hrvatskoj Fotografija: Marko Jurinec/PIXSELL
Cijena koštanja (proizvodna cijena) kilograma jaja u Ukrajini bila je niža od prosjeka EU za 24%, u SAD za 21%, Argentini za 15% i Indiji za 14%.

Nova istraživanja su pokazala da primjena zakonske regulative Europske unije o dobrobiti životinja povećava troškove proizvodnje jaja u prosjeku za 16 posto. Većina tih troškova je uzrokovana proširenjem prostora za  kokoši na 750 cm2 podne površine u obogaćenim kavezima.

Zato P.L.M. van Horne i N. Bondt sa Instituta za ekonomska istraživanja Univerziteta Wageningen u svojoj studiji naglašavaju važnost uvoznih carina i taksi kojima će zaštititi domaće proizvođače od uvoza jaja i proizvoda od jaja iz zemalja izvan EU.

Unutar EU, prosječna cijena koštanja kilograma jaja iz obogaćenih kaveza u 2015. godini je iznosila 0,89 eura, a kretala se od 0,83 eura u Poljskoj do 0,97 eura u Danskoj.

Sa druge strane, cijena koštanja (proizvodna cijena) kilograma jaja u Ukrajini bila je niža od prosjeka EU za 24%, u SAD za 21%, Argentini za 15% i Indiji za 14%.

Ukoliko bi se prelevmani u EU smanjili za 50 posto, jaja u prahu iz Ukrajine i SAD bila bi jeftinija od europskog prosjeka. Zato je zemljama EU jako važno da održe razinu svojih zaštitnih carina, jer će se u suprotnom otvoriti mogućnost uvoza jaja u prahu po jeftinijoj cijeni, što će direktno ugroziti njihove proizvođače.

Ovakve studije su jako važne jer ukazuju na to koliko zapravo košta to što europski proizvođači moraju  voditi računa o dobrobiti životinja, zaštiti okoliša i zdravstvenoj sigurnosti svojih proizvoda.

 

Samo registrirani korisnici mogu komentirati
Prijavi se ovdje