Tjestenina i podrijetlo sirovina

Dok Italija traži etikete na tjestenini, Kanada brine o prodaji durum pšenice

Agrovijesti
Tjestenina Fotografija: Pixabay
Italija je formalno zatražila od EK da se na etikete tjestanine stavi zemalja podrijetla, što je izazvalo pobunu izvoznika kanadske durum pšenice koji se boje da će taj potez ugušiti prodaju.

Italija je formalno zatražila od EK da se na etikete tjestanine stavi zemalja podrijetla, što je izazvalo pobunu izvoznika kanadske durum pšenice koji se boje da će taj potez ugušiti prodaju.

Talijanski ministar poljoprivrede Maurizio Martina objavio je u ponedjeljak (8. svibanj) na Twitteru kako je Italija poslala uredbu Bruxellesu za označavanje tjestenine i riže kako bi se pokazalo podrijetlo sirovina. Rim je u prosincu poslao prijedlog odluke, ali do sada nije poduzeo formalni korak.Italija predlaže da ambalaža za tjesteninu pokaže gdje se pšenica uzgaja i melje.

Kanadski izvoznici i poljoprivrednici strahuju da će potez smanjiti cijene u Kanadi, najvećem svjetskom izvozniku durum pšenice. Naime, taj bi potez talijanskim proizvođačima tjestenine omogućio da  odvajaju zalihe iz pojedine zemlje, a  odlučili su se povući ga baš sada kad su pregovori o slobodnoj trgovini Kanade i EU pri kraju. Prema podacima kanadske vlade, Italija je drugi najveći kanadski kupac durum pšenice u godini usjeva 2016.-17., kupujući 522.000 tona od kolovoza do ožujka. Godišnja prodaja kanadskih tvrtki u Italiji procjenjuje se na 248 milijuna kanadskih dolara.

Europska komisija poručuje kako još nisu dobili službenu obavijest iz Italije i da će tada imati tri mjeseca da naprave zapažanja o tom pitanju. Ako ih ne bude, Italija će biti slobodna nastaviti s planovima. Europski zastupnici pokazali su sve veći apetit za označavanjem proizvoda zbog zahtjeva potrošača za informacijama o hrani. Italija je također rekla da će označavanje pomoći njihovoj industriji tjestenine da se natječe s inozemnom konkurencijom.

Kanadski ministar poljoprivrede Lawrence MacAulay izjavio je prošlog tjedna kako procjenjuje mogući utjecaj ove mjere te izrazio svoju zabrinutost članovima Europske komisije.

Kanadski poljoprivrednici prošle su godine napravili najveći prinos durum pšenice, ali se očekuje da će ove proljeće sijati manje jer je bolest smanjila kvalitetu zrna.

Predstavnici Cereals Canada posjetit će Italiju kasnije ovog mjeseca kako bi se sastali s grupama tjestenina i Bruxelles kako bi se sastali s dužnosnicima Europske unije. Kanada i Meksiko dobili su sličnu bitku nad oznakama mesa SAD-a krajem 2015.godine.

Samo registrirani korisnici mogu komentirati
Prijavi se ovdje