EU PROJEKT

Domaća ponuda kao dio međunarodne Garden Route

Agrovijesti
Garden Route Hrvatska Fotografija: Marija Barić, Željka Balja
Osim bogate gastronomije i domaćih okusa vlasnici Tatjana i Marijan Martinjaš odlučili su gostima prezentirati i stare zanate – pletenje košara od komušina i preradu lana KUD.a

Međunarodna vrtna ruta (Garden Route) kroz četiri zemlje, turistička je ruta financirana sredstvima Europske unije iz COSME projekta, koja povezuje Hrvatsku, Sloveniju, Mađarsku i Austriju. 

Posjet Međimurju počeo je predstavljanjem Javne ustanove za zaštitu prirode i bioraznolikosti Križevci, kojom obiluje prirodni rezervat Mura-Drava te obilaskom mlina na Muri gdje je nedavno, također europskim sredstvima, uređen novi Centar za posjetitelje.

Garden Route Hrvatska
Kristijan Valkaj s obitelji, u svom mini arboretumu u Železnoj Gori 4/5 pokušava povezati i međimursku narodnu predaju tj. bajke o pozoju (zmaju) i šumskim vilama s hortikulturom te keramiku kojom se bavi njegova majka Jelena, a nastavlja je supruga Ivana.

Garden Route Hrvatska
Park već danas obiluje rijetkim vrstama drveća, grmlja i cvijeća, iako je počeo nastajati prije 15-ak godina. I u keramičarskoj radionici sve je više suvenira koji prate priču – ptičica, jabuka, cvjetića,leptira... kojima će za simboličnu cijenu ulaznice nagraditi svoje buduće posjetitelje.

Garden Route Hrvatska

Međimurski dvori

Osim bogate gastronomije i domaćih okusa vlasnici Tatjana i Marijan Martinjaš odlučili su gostima prezentirati i stare zanate – pletenje košara od komušina i preradu lana KUD.a Poturena te Udruge žena Nedelišće, kao i dječje folklorne igre i običaje KUD.a Stridona.

Garden Route Hrvatska
U posebnoj velikoj dvorani predstavili su se i ostali sudionici projekta uključujući i DMC Etno Art Travel agenciju, TZ Međimurske županije, Keramika i arboretum Valkaj, Udruga Međimorske roke, Centar Rudolfa Steinera, Muzej Međimurja, Perivoj Zrinskih, Medeni vrt Tatjane Šardi, Vinarija Lovrec i Hažić te LifeClass Terme Sveti Martin, bez kojih i ne bi bilo tako brzog turističkog razvoja tog dijela Međimurske županije.     

 

Samo registrirani korisnici mogu komentirati
Prijavi se ovdje