Voćarstvo

Domaće jagode stižu 28. travnja, ujutro ih beremo i nosimo na štand

Agrovijesti
Jagode Fotografija: Pixabay
Prve jagode uzgojene na području Zagrebačke županije na štandove će doći tek krajem travnja.

I to na tri štanda kod Avenue Malla. Štandove će Udruga proizvođača jagoda Zagrebačke županije “Jagodni prsten” postaviti 28. travnja. A na ostalih 27 lokacija počinju se prodavati 9. svibnja. Sve jagode koje se dotad budu pojavljivale u trgovačkim centrima, ali i na tržnicama, najvjerojatnije nisu domaće. Jagode koje se trenutačno nude na placevima, a za koje se tvrdi da su vrgoračke, uglavnom to nisu. Najčešće su španjolske jagode, no ima ih i iz Grčke, kažu proizvođači.

Jedino da griju plastenike

"Uvozne jagode sve češće, kako vrijeme prolazi, prodaju i kao jagode Zagrebačke županije. No, prepoznati ih se može po originalnoj ambalaži, tako da svaki kupac ima informaciju tko ih je proizveo", kažu iz udruge “Jagodni prsten”.

Konkurirati onim uvoznima gotovo je nemoguće, žale se proizvođači. "Ne možemo pratiti njihovu nisku cijenu. Naša je proizvodnja skuplja, s obzirom na to da ne radimo s herbicidima. Oni rade na veliko i beru puno prije nas. I ne čekaju da jagoda dozre, već ju beru zelenu, a plodovi dozrijevaju u hladnjačama. Takve jagode mogu se prepoznati po bijelom rubu oko lista. Kad bismo htjeli ranije plasirati svoje proizvode, mogli bismo to učiniti, ali bismo morali grijati plastenike, a to se ne bi nikako isplatilo", govori predsjednik udruge Željko Varga.

Željko Varga, član Udruge proizvođača jagoda Zagrebačke županije 'Jagodni prsten'

Samo od jagoda, napominje, baš se i ne može živjeti. Ljudi koji se time bave običnouzgajaju još nešto ili netko u obitelji radi, a jagode dođu kao dodatna zarada. Na njegovom OPG-u u Bratini pokraj Pokupskog za 45.000 sadnica jagoda brine se četvero ljudi, a sve to zahtijeva jako puno vremena.

"Radimo dokle god je dan, ponekad od 7 ujutro do 20 sati, a kad je berba, jedva da uspijemo spavati", kaže Varga. Udruga ima 25 članova, a brinu se za 600.000 sadnica koje proizvedu 300 tona jagoda godišnje. Otkako su udruženi, proizvode dvostruko više.

Više pročitajte na vecernji.hr. 

Samo registrirani korisnici mogu komentirati
Prijavi se ovdje