'HRVATSKI' PROIZVOD

Domaće lubenice miješaju se s uvoznima, upozorava Neretvanska mladež

Agrovijesti
Fotografija:
Udruga proizvođača agruma i povrća Neretvanska mladež upozorava kako pojedini trgovci miješaju domaće lubenice s uvoznima i prodaju uvozne lubenice kao hrvatski proizvod

Tek što je krenula berba lubenica u dolini Neretve, pojavili su se problemi za proizvođače, javlja udruga proizvođača agruma i povrća Neretvanska mladež.

U dopisu koji je udruga poslala medijima i nadležnim institucijama ističu kako posljednjih dana svjedoče velikom priljevu lubenice s područja EU, ali i uvozu lubenice iz Albanije.

"Ponavlja se već godinama poznat scenarij, kada u vrijeme dozrijevanja Neretvanska lubenice, ali i lubenice iz drugih krajeva Hrvatske, uvozna lubenica preplavi tržište. Međutim, primjetna je posebno i još jedna stvar koja posebno smeta proizvođače lubenica. Naime, određeni trgovci i trgovci-proizvođači, miješaju domaću lubenicu s uvoznom, najčešće albanskom, zatim je pakiraju, deklariraju i reklamiraju kao domaću – hrvatski proizvod", stoji u dopisu koji potpisuje predsjednik udruge Neretvanska mladež Željko Bjeliš.

Zbog toga su još 20. travnja uputili dopis Ministarstvu poljoprivrede, Državnom inspektoratu. Ministarstvu gospodarstva i HGK, sa zahtjevom da se otvori prostor domaćim proizvodima, pa tako i lubenici.

Nije samo problem s lubenicom. I svi drugi proizvodi imaju otežanu prodaju, ističu u udruzi te upozoravaju kako se na pojedinim otkupima roba 'uzima na otvoreno', tj. ne izdaje otkupni blok i time krši Zakon o zabrani nepoštene trgovačke prakse.

U Republiku Hrvatsku, odnosno prostor EU, ulazi lubenica pod ceradom, u rinfuzi i na slami, ističe Neretvanska mladež.

"Sjetimo se uvjeta koji su naši proizvođači i izvoznici trebali zadovoljiti da bi voće i povrće ušlo na područje EU. Očito je da ili nismo ravnopravni ili netko ne radi svoj posao", poručuju.

Još veći teret proizvođačima je izostanak turističke sezone, pa samim tim i smanjena ukupna potrošnja.

Zbog indicija da se uvozna lubenica miješa s domaćom lubenicom, a reklamira, deklarira i prodaje kao domaći proizvod, zatražili su hitan nadzor Državnog inspektorata po ovome pitanju, a o svemu obavijestili i Ministarstvo poljoprivrede.