MARIKULTURA

Domaći brancini i orade cjenjeniji od grčkih i turskih

Agrovijesti
Cromaris Fotografija: Petar Glebov/PIXSELL
U Cromarisu proizvodnja orade i brancina raste i 30 posto godišnje, više od 75% izveze se na talijansko i ostala europska tržišta.

S više od 560 milijuna kuna ulaganja u proteklih šest godina te najmanje 370 milijuna kuna planiranih do 2018. zadarski Cromaris sve je bliže tituli europskog, ali i svjetskog lidera u proizvodnji brancina i orade. Tvrtka u sastavu Adrisa lani je, naime, u Ninu otvorila jedno od najvećih mrijestilišta za brancin i oradu u Europi što joj omogućuje razvoj vlastitih jata ribe, još veću kontrolu procesa uzgoja i kvalitete te dugoročnu održivost, donosi Večernji list.

Osmi u svijetu

Visoko kvalitetnu mlađ nudit će i drugim uzgajivačima u Hrvatskoj. No kako je u kompaniji sve usmjereno na dalji rast, izgradnju brenda i njegovo pozicioniranje na strateškim tržištima, s pet postojećih, a uskoro i dva nova uzgajališta u Jadranu, brzo se nadaju godišnjem prinosu od 10.000 tona svježe bijele ribe. Predsjednik uprave Goran Markulin kaže da je kvalitetna riba u Europi na cijeni. Industrija brancina i orade bilježi prosječan rast od 6%, dok Cromarisova proizvodnja raste po stopi između 25 i 30% godišnje. Ove godine očekuju prodaju veću od 7000 tona, što je u odnosu na godinu ranije rast za oko 1000 tona. Trenutačno su osmi proizvođač brancina i orade u svijetu, no iako im je kvaliteta prioritet, ne odbacuju ni mogućnost da jednoga dana budu globalni lider na tržištu te oborite ribe.

"Izvoz nam čini oko 75% proizvodnje. Najvažnije tržište je Italija, a izvozimo u još 15-ak zemalja, ponajviše u EU", kaže Markulin ističući kako na talijanskom, kao i drugim tržištima zapadne i srednje Europe ima još značajnog prostora za rast. Samo u Italiji godišnje se pojede između 60 i 100.000 tona brancina i orade, trećina ukupne svjetske potrošnje, dok Hrvatska s turizmom potroši oko 3000 tona.

Cromaris

Konkurencije se pak, tvrdi Markulin, ne boje.

"Cromarisovim kupcima u Hrvatskoj i Italiji jamčimo isporuku ribe u roku od 24 sata od izlova. To našu ribu čini svježijom od ribe iz Grčke i Turske, odakle ju je nemoguće tako brzo isporučiti, a jako je važno s obzirom na to da je rok trajanja svježe ribe desetak dana", objašnjava on. Dodaje kako jako puno rade i na razumijevanju potreba potrošača pa šire asortiman i na očišćenu ribu, filete, organski uzgojene brancine i orade te druge vrste ribe poput hame koja je već treći proizvod po značenju u Cromarisu.

Više pročitajte na vecernji.hr.

Samo registrirani korisnici mogu komentirati
Prijavi se ovdje