RAKIJE I LIKERI

Domaćim rakijama osvajaju regiju

Agrovijesti
Rakije i likeri Bilušić Fotografija: Rene Karaman Pogledajte galeriju
Destilerija Bilušić uskoro na tržište stavlja nove okuse, rade na kušaoni i prodavaonici te sade nove nasade smokava.

Dugogodišnje iskustvo u proizvodnji rakija i likera koje su radili iz hobija nagnalo je prije četiri godine obitelj Bilušić na osnivanje destilerije Bilušić. U proizvodnji rakija i likera po starim obiteljskim receptima koriste isključivo svoje voće koje nije tretirano pesticidima i mineralnim gnojivima. Od prvih koraka do otvorenja destilerije kontinuirano su radili na tehnološkim razradama proizvoda i probnim proizvodnjama te su uspjeli dobiti rakiju i likere koji će odgovarati potrebama kupaca. Reakcije na probne serije su bile izvrsne pa su se odlučili uploviti u poduzetničke vode. U Vrbovečkoj Dubravi, gdje je i destilerija obitelj ima nasad vinograda, šljiva, krušaka, oraha, aronije, a u Privlaci kraj Zadra nasad višnje maraske, nespole i smokve.

˝Planiramo posaditi nove nasade smokve na naslijeđenoj zemlji od moga djeda koja se nalazi u Promini čime bi imali ukupno 4 hektara nasada˝, objašnjava Luka Bilušić, direktor Bilušić rakija i likera.

Stalan rast

Kako tvrdi, cilj im je bio prirodna proizvodnja jedinstvenih i autohtonih likera i rakija, a mnogobrojne nagrade i priznanja s raznih domaćih i međunarodnih manifestacija dokazuju da su na pravom putu. U ponudi imaju pet vrsta voćnih rakija: travarica, lozovača, smokva, šljiva, kruška i pet vrsta voćnih likera: višnja, kupina, aronija, nespola i orah. Najtraženiji je liker od oraha koji je dobio zlatnu medalju na međunarodnom natjecanju ISCRO 2017, a kvalitetu su prepoznali i potrošači izvan granica Hrvatske pa više od 70 posto proizvoda završi u susjednim državama. Kao najveći uspjeh u natjecateljskom smislu je osvajanje zlatniih medalja za rakije: šljivu, krušku, lozu, te za likere : orah, aronija, nespola.

˝S radom smo započeli 2014.godine i zabilježen je rast od 100 % 2015. godine u odnosu na 2014. godinu, rast od 67% zabilježen je 2016. godine u odnosu na 2015. godinu, te rast od 50 % zabilježen je 2017. godine u odnosu na 2016. godinu. Zbog rasta poslovanja i obima posla do kraja godine planiramo zaposliti dvoje novih djelatnika˝, pohvalio se Bilušić.

Prerada voća te proizvodnja rakija i likera se radi u destileriji koja se nalazi u Vrbovečkoj Dubravi. Kako tvrdi Bilušić, takav način proizvodnje iznimno je zahtjevan budući da rakije i likere proizvodimo od voća najveće klase i kvalitete. Nakon pažljivog odabira i sortiranja, svježe voće ide u preradu, a i sam proces proizvodnje prirodnih rakije i likera traži stalni nadzor i kontrolu kako bi se u konačnici dobio vrhunski proizvod.

˝Kao najveći adut našeg poslovanja, a ujedno i posebnost je da su svi naši proizvodi potpuno prirodni te u proizvodnji ne koristimo umjetne arome, boje, sladila, poboljšivače okusa, te rafinirani etilni alkohol. Iz tog razloga bavimo se proizvodnjom ograničenih količina prirodnih rakija i likera kako bismo zadržali vrhunsku kvalitetu proizvoda˝, smatra Bilušić.

Nova ulaganja

Otkriva nam da u bliskoj budućnosti planiraju napraviti rekonstrukciju destilerije i novi proizvodni pogon po HACCP standardu. ˝Radimo i na otvorenju vlastite kušaone i prodavaonice u Privlaci, i širenju ponude s dva nova proizvoda, liker od dunje i rakiju od meda. Budući da mi se brat Ivan bavi proizvodnjom meda u OPG-U Bilušić, zajedničkim snagama planiramo lansirati na tržište rakiju od meda za koju vjerujemo kako će postati premium proizvod u vrlo kratkom vremenu˝, kaže Bilušić.

Bilušić je prošao i edukaciju i testiranje za senzorskog analitičara za jaka alkoholna pića koju je organizirala Gospodarska interesna udruga proizvođača pića Hrvatske (GIUPPH). ˝Svakom proizvođaču jakih alkoholnih pića toplo preporučujem da završi program izobrazbe, možete puno naučiti od vrhunskih stručnjaka, a naučeno izravno primijeniti u unaprjeđivanju vaših proizvoda kako bi dobili vrhunski proizvod˝,poručuje Bilušić.

Samo registrirani korisnici mogu komentirati
Prijavi se ovdje