Potpora gospodarstvu

Donji Miholjac daje 1,4 milijun kuna za mlade obitelji, poduzetnike i OPG-ove

Agrovijesti
Fotografija:
Blizu pola milijuna kuna potpora prošle su godine iskoristili i poljoprivrednici (odobrena su 63 zahtjeva), a gradonačelnik kaže kako je interes bio veći nego svih prethodnih godina

Grad Donji Miholjac i ove godine nastavlja s mjerama potpora svojim poduzetnicima, OPG-ovima i mladim obiteljima za koje je u proračunu osigurao milijun i četiristo tisuća kuna.

Prošle su godine, naime, uveli dvije nove mjere koje su polučile veliki interes mladih obitelji i poduzetnika, pa zato s njima nastavljaju i u 2021.

Mladim obiteljima tako će i ove godine sufinancirati kupnju prve nekretnine (kupnju zemljišta ili stambenog objekta) u vrijednosti do 40 tisuća kuna, adaptaciju kuće ili stana do 20 tisuća kuna te plaćanje dijela troškova priključka na vodovodnu, plinsku i električnu mrežu, za što mogu ostvariti pomoć do 7.500 kuna.

Gradonačelnik Goran Aladić kaže kako im se prošle godine za ovu mjeru prijavilo 26 mladih obitelji kojima su dodijelili 710 tisuća kuna, a sličan iznos planiraju i ove godine. Ukoliko interes bude veći, gradonačelnik najavljuje da će rebalansom pronaći dodatna sredstva jer im je jedan od ključnih ciljeva zadržati što više mladih u gradu.

S istim ciljem uveli su i potpore za poduzetnike za koje su lani izdvojili 337.108 kuna, a kroz deset različitih mjera poduzetnici mogu ostvariti od 3.600 pa do 20 tisuća kuna potpora – od potpora za žene poduzetnice, mlade poduzetnike i poduzetnike početnike, pa do potpora za očuvanje tradicijskih zanimanja.

Mjere je moguće iskoristiti i za subvencioniranje troškova polaganja stručnih i majstorskih ispita, za sudjelovanje na sajmovima i prezentacije projekta te za obrazovanje i osposobljavanje. Valja spomenuti i potpore za sufinanciranje najma poslovnog prostora i za financiranje pripreme i kandidiranje EU projekata. Grad financira i ulaganja u standarde kvalitete. U ovom natječaju odobreno je 39 podnesenih zahtjeva.

Blizu pola milijuna kuna potpora prošle su godine iskoristili i poljoprivrednici (odobrena su 63 zahtjeva), a gradonačelnik kaže kako je interes bio veći nego svih prethodnih godina što ga izrazito veseli jer su poljoprivrednici, unatoč koroni i krizi, krenuli u nove investicije.

Inače, Grad Donji Miholjac 2019. jedan je od 16 gradova i općina koji je  dobio Globallocal, nagradu koja se dodjeljuje najboljim lokalnim zajednicama za kreiranje dobrog ambijenta i razvoj poduzetništva u srednjoj i jugoistočnoj Europi. (m.p.d.)