Ribarstvo

Dopredsjednik reformista Baranović: Ribarstvu prijeti katastrofa

Agrovijesti
Petar Baranović potpredsjednik Reformista Fotografija: Duško Jaramaz/PIXSELL
Petar Baranović, dopredsjednik Narodne stranke - Reformista, upozorio je da hrvatskom ribarstvu prijeti katastrofa, da se stanje ribljeg fonda u kotlini otoka Jabuke "bliži točki bez povratka", a za takvo stanje isključivim krivcima smatra državne tajnike u Upravi za ribarstvo koji, kaže, ne rade apsolutno ništa.

"Ne postave li se ubrzo na Jadranu barem četiri zone stalne zabrane izlova, škampe, osliće i neke druge vrste više nećemo vidjeti u našem moru", poručio je Baranović s konferencije za novinare u Šibeniku.

Napomenuo je kako se prije 25 godina, kada je bio kapetan ribarskog broda, pričalo koliko se kašeta velikih škampi izlovilo kod Jabuke, a već oko 2007. o ulovu se govorilo u kilogramima. "Jučer mi se s mora vratio prijatelj, kapetan velikog ribarskog broda, koji je ulovio točno sedam škampi. Zamislite Hrvatsku bez ijednog stabla. Takva nam se katastrofalna situacija piše u Jadranu", rekao je Baranović.

Katastrofalnim smatra što se zabrana lova na škampe nije produžila i nakon 15. listopada. "Tu zabranu ne bi više smjeli računati u danima i mjesecima, već u godinama ako želimo da se riblji fond obnovi. Nakon isteka zabrane lova sjatili su se i naši i talijanski brodovi kod Jabuke, a škampi su sve manji i postaju sve ranije reproduktivno sposobni kako bi uopće opstali", upozorio je.

Istaknuo je kako je državni tajnik u Upravi za ribarstvo Ante Mišura trebao u Bruxellesu zatražiti produženje zabrane izlova, no umjesto toga, tvrdi Baranović, on je ustvrdio kako se oko te teme nije na vrijeme dogovorio s Talijanima.

Baranović je naglasio kako on jest za suradnju sa susjedima, ali da se o "nacionalnim katastrofama i suverenitetu s njima ne bi smjelo raspravljati".

Kadroviranje u Upravi za ribarstvo po Baranoviću je katastrofalno dugi niz godina. "Izabiru se ljudi koji će šutjeti, a ne oni koji će ukazivati na probleme i rješavati ih. Nadam se da će idući državni tajnik biti puno bolji od Mišure, jer inače nam se ne piše dobro. Često se ponavlja ona mudra izreka da smo more naslijedili od naših starih, a mislim da je sada prikladnija ona da smo ga posudili od naše djece", zaključio je dopredsjednik Reformista.

Samo registrirani korisnici mogu komentirati
Prijavi se ovdje