MINISTAR POTVRDIO:

Došlo je do sastanka s lokalnim čelnicima oko zemljišta za Agrokor; ‘Sve je jasno, nema sumnje tko je vlasnik’

Agrovijesti
Ministar poljoprivrede Tomislav Tolušić Fotografija: Boris Ščitar/PIXSELL
Kako je otkrio Net.hr, na sastanku su uz predstavnike ministarstva i Agrokora sudjelovali i predstavnici DORH-a, a lokalni čelnici nisu željeli potpisati anekse ugovora na koncesiju za državno zemljište za Agrokor

Gostujući na N1 televiziji ministar poljoprivrede Tomislav Tolušić potvrdio je kako je u ministarstvu došlo do sastanka na kojem su sudjelovali lokalni čelnici oko zemljišta koje je dano u koncesiju Agrokoru.

Net.hr je danas objavio da je više desetaka načelnika i gradonačelnika iz mjesta gdje Agrokorove tvrtke imaju u povoljnom najmu više tisuća hektara zemlje pozvano na hitan sastanak u Ministarstvo poljoprivrede, koji je održan 21. prosinca prošle godine, ali da okupljeni lokalni čelnici nisu potpisali ono što se od njih očekivalo. Tolušić ondje nije bio već je sastanak vodio državni tajnik, Tugomir Majdak, a nazočan je bio i Vlado Čondić Galinčić, Agrokorov savjetnik za poljoprivredu te predstavnici DORH-a.

Na tom sastanku, načelnicima i gradonačelnicima htjelo se jednostavno ukazati da bi trebali potpisati anekse na ugovore o koncesiji za državno zemljište koje su Agrokorove tvrtke poput Belja, Vupika ili PIK-a Vinkovci dobile na dugogodišnje korištenje pod povoljnim uvjetima još u vrijeme Ivice Todorića. Time se navodno htjelo da ugovori ostanu važeći i za nova trgovačka društva koja će biti sljednici onih iz “starog” Agrokora. No, mnogi su načelnici i gradonačelnici iz opreza odbili potpisati aneks ugovora.

‘Vlasnik zemlje je Hrvatska, a ne Agrokor’

“Vlasnik zemlje u Slavoniji i Baranji je Republika Hrvatska, ne Agrokor. Zemlja je dana u zakup, sve je jasno. Nema nikakve sumnje tko je vlasnik”, izjavio je ministar poljoprivrede Tomislav Tolušić gostujući na televiziji N1 i odgovarajući na pitanje što će biti sa zemljom koja je u vlasništvu Agrokora, ako ta tvrtka promijeni vlasnika.

Na pitanje treba li se bojati tko će postati vlasnik Agrokora, ministar Tolušić je kazao da će to biti vjerovnici.

“Bila je tvrtka u hrvatskim rukama pa to nije dobro završilo. Vlasnik zemlje u Slavoniji i Baranji je Republika Hrvatska, ne Agrokor. Zemlja je dana u zakup, sve je jasno. Nema nikakve sumnje tko je vlasnik. Država se izložila, ali namireni su svi vjerovnici, neki u većim neki u manjim omjerima. Nije izgubljeno nijedno radno mjesto. U kojoj je situaciji sustav bio najbolje ću reći na svom primjeru. Ja sam zvao i nabavljao hranu za stoku na Belju jer je stoka počela crkavati. U toj situaciji smo bili. Ali, ništa se od tog nije dogodilo, sustav je ostao živ, radna mjesta sačuvana. Tko će upravljati, neka upravlja tko zna”, odgovorio je ministar.

Tolušić je tijekom gostovanja na N1 televiziji upitan i o tom sastanku

“Sastanke s Agrokorom imaju sva ministarstva. Ministarstvo poljoprivrede je prilično izloženo: Koncesije, zakupi… I to sve sa završetkom nagodbe mora biti riješeno u jednom danu i imovinsko-pravni odnosi i prijenosi ugovora koncesija i sve ostalo. To je posao koji radi i radit će se još mjesec i pol dana u svim institucijama koje imaju veze s procesom implementacije nagodbe”, kazao je te odbacio da se radilo o tajnom sastanku.

“Ovo je deseti tajni sastanak, jednom tjedno se održavaju sastanci. Ako želite doći, bit će nam drago. Sve mora biti prebačeno na zrcalne kompanije. Govorimo o 40-ak tisuća ugovora, to je ogroman posao”, kazao je ministar Tolušić.

Samo registrirani korisnici mogu komentirati
Prijavi se ovdje