Dostupan Upitnik o zimskim gubicima za hrvatske pčelare

Agrovijesti
Pčele, med, pčelarstvo Fotografija: Pixabay
Anonimni upitnik je dostupan 1. lipnja

U suradnji sa međunarodnom organizacijom COLOSS izrađen je standardizirani upitnik o pčelinjim gubicima, koji se provodi preko deset godina. Aktivnosti na međunarodnom nivou rezultirale su većom pažnjom prema pčelama u Europskom Parlamentu. Rezultate i utjecaj na lokalnom i međunarodnom nivou, praćenja gubitaka prepoznale su i zemlje izvan Europe tako da je u jednistveni sustav praćenja uključeno 40 zemalja svijeta. Ovime ukazujemo na važnost svakog pčelara koji ispuni upitnik bez obzira jeli imao gubitaka ili nije.

Svjesni odnosa pčelara prema gubicima i u cilju zaštite osobnih podataka nije potrebno ispunjavati osobne podatke u upitniku. Rezultati upitnika biti će objavljeni u Hrvatskoj pčeli i ostalim javnim glasilima. Upitnik je otvoren za ispunjavanje do 01. lipnja 2021. godine., no svjesni početka pčelarske sezone i aktivnosti koje su pred nama, molimo Vas da ga ispunite što prije.

Upitnik je sastavljen od obaveznih polja koja se odnose na gubitke pčelinjih zajednica koji su označeni zvjezdicom (*), te ostalih pitanja koja doprinose boljem razumijevanju gubitaka.

Upitnik je dostupan na ovom linku.