Pilot istraživanje EK

Dostupnost zemljišta i povoljnih kredita najveći problemi za mlade poljoprivrednike u EU

Agrovijesti
Mladi poljoprivrednik Fotografija: Thinkstock
Pilot istraživanje o potrebama mladih poljoprivrednika izradio je DG AGRI na uzorku od 2.205 mladih poljoprivrednik do 40 godina, od čega ih je 75 iz Hrvatske

Gotovo 61 posto mladih poljoprivrednika u EU smatra kako je dostupnost zemljišta za kupnju glavni problem u njihovom poslovanju, dok ih 57 posto smatra da je dostupnost zemljišta za iznajmljivanje također jedan od najtežih izazova s ​​kojima se suočavaju.

Pilot istraživanje o potrebama mladih poljoprivrednika izradio je DG AGRI na uzorku od 2.205 mladih poljoprivrednika do 40 godina, od čega ih je 75 iz Hrvatske.

Od ukupnog broja ispitanih mladih poljoprivrednika, u Hrvatskoj njih 61 posto također smatra da je dostupnost zemljišta gorući problem. Istraživanje je pokazalo kako su najveći problemi mladih poljoprivrednika zakonsko uređenje vlasništva nad zemljištem, kao i zakoni o nasljeđivanju, ali i cijena poljoprivrednog zemljišta.  

Glavni izazovi za mlade poljoprivrednike

Cilj istraživanja među mladim poljoprivrednicima je da se utvrde glavni izazovi sa kojima se suočavaju mladi koji se bave ili se žele baviti poljoprivredom, a temeljem analize odgovora može se zaključiti kako više od jedne trećine smatra kako su problematični i pristup povoljnim kreditima kao i potporama.

Kod temeljnih problema za bavljenje poljoprivredom nema velike razlike između mladih poljoprivrednika u EU 15 i zemalja koje su kasnije pristupile Uniji, a razlike se vide u segmentu angažmana kvalificirane radne snage, sezonskog zapošljavanja te tehnološke opremljenosti strojevima i mehanizacijom sa čime veće probleme imaju mladi u novim članicama EU.  

Mladi poljoprivrednici u EU smatraju kako je stjecanje znanja ključni element za uspješno poslovanje, a generalni zaključak je da su znanje i informacije danas lako dostupni. Mladi poljoprivrednici u EU u potrazi za informacijama ponajprije se konzultiraju sa ostalim farmerima, nakog čega slijede informiranje preko udruga poljoprivrednika ili posezanje za uslugama savjetnika ili konzultanata.

Pilot projekt EU: Postotak mladih poljoprivrednika koji smatraju da je problematična mogućnost dobivanja zemljišta (za kupovinu ili najam)

Internet ima važnu ulogu u educiranju za poljoprivredu

Internet je također istaknut kao jedan od bitnih izvora informacija, pri čemu je istraživanje pokazalo da su mladi poljoprivrednici sa višim stupnjem obrazovanja skloniji suradnji i razmjeni informacija i iskustava sa svojim kolegama. 

Mladi žele više znanja, zainteresirani su za sheme razmjene znanja i imaju pozitivan stav prema njima. Mladi koji rade na intenzivnim kulturama u specijaliziranim sektorima (poput maslinarstva) imaju veći interes za znanjem nego oni u konvencionalnim proizvodnjama (poput mljekarstva ili ratarstva), a mogući razlog tomu je manjak edukacije u tim sektorima, jedan je zaključaka ovog istraživanja. 

Visokoobrazovani mladi poljoprivrednici više žele razviti dodatne vještine te imaju pozitivan stav prema shemama razmjena i iskustava znanja, te uključivanje u njih od niže obrazovanih. Općenito, najviše potrebe imaju za novim tehnološkim vještinama i vještinama u razvoju strategija vođenja svojih poslova, kao i poduzetničkih vještina poput marketinga, umrežavanja, komunikacija i financija, kako bi njihova gospodarstva bila održiva.

Mnogi svoja gospodarstva vode i dalje na na tradicionalan način i smatraju kako im promjene nisu potrebne. U tom smislu, EU treba u budućnosti više poraditi na podizanju svijesti o promjenama i eudkaciji te usvajanju novih modernih vještina za vođenje mladih obiteljskih gospodarstava. 

Cjelokupno istraživanje - Pilot projekt možete pročitati na web stranici Europske komisije - Poljoprivreda i ruralni razvoj.

  • Avatar
    susanmichael 26. Siječanj 2017. u 07:47 Jeste li u potrazi za kredit? Imate pravo mjesto za svoj kredit rješenja upravo ovdje! Global Finance ograničena davati kredite tvrtkama i pojedincima na niske i pristupačne kamatnu stopu od 3,2%. Molimo da nas kontaktirate putem e-maila danas putem susanmichael@eglobalfinance.com
Samo registrirani korisnici mogu komentirati
Prijavi se ovdje