Podravski voćari odustaju od uzgoja jabuka

Dotukli su nas trgovački lanci uvozom iz Poljske

Agrovijesti
Jabuke, berba Fotografija: Thinkstock
Na kraju ispada da bi nam bilo puno isplativije da se umjesto uzgoja okrenemo preprodaji jabuka iz Poljske – ogorčeno će Stjepan Bujan

Uzgajivači jabuka suočeni su s još jednom lošom sezonom. Završetak berbe pokazao je da će kod većine uzgajivača urod biti manji za 30 posto, a ima i onih koji zbrajaju još veće gubitke. Dodatni problem predstavlja i uvoznički lobi koji domaćim uzgajivačima ruši cijene. Zbog nekontroliranog uvoza otkupljivači trenutno nude oko 1,2 kune za kilogram pa je suradnja s njima neisplativa.

Blaž Pandur iz Kozarevca, naselja na području općine Kloštar Podravski kod Đurđevca, jabuke uzgaja na oko četiri hektara, a urod mu je u ovoj sezoni bio manji za 30 posto.

Pojedine sorte dobro su rodile, ali ima i onih koje su podbacile i kad se sve zbroji ovo je još jedna loša godina. U idealnim sezonama po hektaru je bilo oko 35 tona kvalitetne jabuke, a u ovoj između 20 i 25 tona – priča Blaž Pandur.
Do prije tri godine Blaž je jabuke uzgajao na čak sedam hektara. Loši urodi i niske otkupne cijene iz sezone u sezonu tjeraju ga na krčenje voćnjaka.

– I nakon ove sezone nastavit ću s krčenjem tako da ću u idućoj jabuke imati na manje od tri hektara. Sve je više nas voćara koji polako odustajemo od uzgoja jer ne možemo parirati velikim trgovačkim lancima. Prisiljeni smo u vlastitoj prodaji spuštati cijenu i na tri kune po kilogramu i to je jednostavno neisplativo – ističe Blaž Pandur.
Stjepan Bujan iz đurđevačkog prigradskog naselja Sirova Katalena jabuke uzgaja na površini malo većoj od jednog hektara. I u njegovu voćnjaku urod je manji za 30 posto.

– Najveću štetu pretrpio sam u rujnu kad je puhao jak vjetar koji je “rušio” jabuke sa stabla. U idealnoj godini urod iznosi oko 45 tona, a u ovoj sam dobio oko 30 tona – kaže Stjepan Bujan.
Većinu uroda Stjepan plasira na tržište kroz vlastitu prodaju, ali u ovoj sezoni ne može dobiti cijenu od pet kuna po kilogramu koja bi jamčila zaradu.

– U ovoj godini velike količine jabuka uvezene su iz Poljske gdje je bila iznimno rodna sezona. Kako se kod nas pojavio njihov višak, automatski je došlo i do pada cijene jabuke. Na kraju ispada da bi nam bilo puno isplativije da se umjesto uzgoja okrenemo preprodaji jabuka iz Poljske – kaže Stjepan Bujan.

U voćnjaku Amira Imamovića iz Đurđevca urod je manji za čak 75 posto u odnosu na idealne sezone, a ključnu je ulogu u tome odigrao teren na kojem je njegov voćnjak. Zima je bila topla, a u ožujku je tri dana temperatura bila u debelom minusu, što se na kraju odrazilo na znatno smanjen urod.

– U posljednjih nekoliko godina stalno se događaju nekakve elementarne nepogode pa sam se već navikao na smanjen urod. Još bi se s tim smanjenim urodom nekako i dalo preživjeti, no rušenjem cijena od strane uvozničkih lobija jednostavno se ne možemo nositi – naglašava Amir Imamović.

Samo registrirani korisnici mogu komentirati
Prijavi se ovdje