Rast cijena

Drastičan rast cijene kave na svjetskom tržištu podigao cijene u BiH

Agrovijesti
Kava Fotografija: Thinkstock
Od kolovoza ove godine cijene kave na svjetskom tržištu konstantno rastu. Zemlje regije najavile su poskupljenje kave od 1. siječnja, dok je u BiH cijena viša već od sredine studenoga.

Od kolovoza ove godine cijene kave na svjetskom tržištu konstantno rastu. Zemlje regije najavile su poskupljenje kave od 1. siječnja, dok je u BiH cijena viša već od sredine studenoga.

Naime, prošli urod u Brazilu koji je najveći svjetski proizvođač kave arabika je podbacio, a isto se dešava i s novim urodom jer nije bilo dovoljno kiše na tim prostorima. Ista situacija je i u Vijetnamu koji uzgaja kavu robusta. Zbog toga je cijena kave na burzama u Londonu (za 37 posto) i New Yorku (za 36 posto) veća.

Hrvoje Miletić iz kompanije Eurovip, koja proizvodi čuvenu Brazil kavu, kazao je za Klix.ba kako je do korekcije cijena kave u BiH došlo već u studenom.

"Došlo je do drastičnog poskupljenja sirove kave na svjetskom tržištu i to se već odrazilo i kod nas u BiH. U prosjeku je kava na policama u trgovinama poskupjela za 10 posto, ali na svjetskom tržištu je mnogo veći postotak rasta cijene. Cijenu smo morali korigirati, ali smo to učinili mnogo manje", rekao je Miletić.

Prema procjenama svjetskih stručnjaka, cijena kave još nije dosegla svoj maksimum. Naime, ovo je prva kriza sa zalihama kave u šest godina pa se očekuje da će do kraja godine cijena kave rasti za 30 posto u svijetu.

Potražanja za kavom je sve veća, a suho vrijeme je uzrokovalo slabiji urod. Loše vrijeme za polja kave traje već tri godine i mnogi farmer su očajni. Očekuje se da će situacija biti gora sljedeće godine, a brazilski farmeri ističu kako prvu punu berbu očekuju u 2018. godini.

"Ono što možemo reći je da ćemo uložiti maksimalan trud da potrošači u što manjoj mjeri osjete ove turbulencije na svjetskom tržištu pa će poskupljenje svakako biti minimalno", rekli su za Blic iz Grand kafe u Srbiji.

Prema podacima Udruženja potrošača BiH, cijene kave u posljednjih pet-šest godina su udvostručene pa je ranije kilogram mljevene kave koštao blizu sedam KM, a sada košta blizu 14 KM.

Za sada nije bilo najava o eventualnom povećanju cijena u kafićima. Trenutne cijene obične kave u BiH kafićima su od 1 KM do 2,50 KM.

Prema podacima Caffeine Informera, u BiH se godišnje pije 4,3 kilograma kave po stanovniku.

Samo registrirani korisnici mogu komentirati
Prijavi se ovdje