Intervju tjedna

Draženka Grah: Pravilnim oranjem postižu se oko 8 posto veći prinosi u ratarskoj proizvodnji

Agrovijesti
Draženka Grah, predsjednica Hrvatske udruga za organizaciju natjecanja u oranju Fotografija: HUONO Pogledajte galeriju
Uoči 15. državnog natjecanja u oranju koje se u subotu 2. rujna održava na području grada Zagreba, Draženka Grah, predsjednica Hrvatske udruge za organizaciju natjecanja orača objasnila nam je koliko je oranje važno za poljoprivredu, tko su najbolji orači u Hrvatskoj, te koji su kriteriji da se pobjedi u ovom natjecanju.

U Zagrebu se ove godine održava Državno natjecanje u oranju, po čemu je to natjecanje značajno i koliko je oranje bitna agrotehnička mjera u poljoprivredi?

Državno natjecanje u oranju, 15 po redu održava se 2. rujna na području grada Zagreba, točnije u Kupinečkom Kraljevcu na prostorima tvrtke Fragaria. Natjecanje u oranju je iznimno bitno za promociju poljoprivredne proizvodnje posebice iz razloga što je oranje jedna od bitnijih elemenata u poljoprivrednoj proizvodnji. Oranje kao osnovna priprema tla bitna je agrotehnička mjera jer bez dobre pripreme tla neće biti niti dobrog uroda. Oranje je osnovna obrada tla. Od osnovne obrade tla sve počinje, a o oranju svakako ovisi kvaliteta pripreme za sadnju, čuvanje vlage, fizikalno-kemijski uvjeti, kao i troškovi za pripremu, a time oranje utječe i na konačni učinak – dobrim oranjem stvaraju se  uvjeti za kasniju proizvodnju. Temeljem znanstvenih istraživanja utvrđeno je da se pravilnim oranjem postiže oko 8 % veći prinosi u ratarskoj proizvodnji. Samo natjecanje u oranju održava se s ciljem  očuvanja i unaprjeđenja vještine oranja, razvoja i primjene novih tehničkih dostignuća u poljoprivrednoj proizvodnji te poticanje razmjene iskustava između poljoprivrednika te svih dionika na županijskim, državnim te svjetskim natjecanjima što i samo govori o značaju natjecanja u oranju.

Na koji način se biraju najbolji orači u Hrvatskoj koje su to discipline i što trebaju postići da bi bili najbolji orači?

Draženka Grah, predsjednica Hrvatske udruga za organizaciju natjecanja u oranju

Natjecanje u oranju u Republici Hrvatskoj otvoreno je za sve orače članove županijskih udruga orača, koje su pod direktnom nadležnošću glavne (krovne) udruge orača Hrvatske udruge za organizaciju natjecanja orača (HUONO). Ona je ovlaštena za organizaciju i provedbu natjecanja u oranju na državnoj razini, na koje se može prijaviti najviše dva natjecatelja iz županija u kojima je održano natjecanje u tekućoj godini. Natjecatelji moraju biti prvaci svojih županija i to po jedan u kategoriji plugova ravnjaka i jedan u kategoriji plugova premetnjaka.

Natjecanje se odvija po pravilima Svjetske oračke organizacije (WPO  - World Ploughing Organization).

U Hrvatskoj postoje certificirani suci koji ocjenjuju natjecatelje i njihovo oranje te se kod ocjenjivanja gleda više parametara. Svaka županijska udruga imenuje po dva suca koji bi trebali biti iskusni, stručni i sposobni pratiti orače kao treneri.

Važno je napomenuti da se prilikom ocjenjivanja ne ocjenjuje brzina oranja nego kvaliteta oranja. Suci ocjenjuju sljedeće elemente: otvaranje prve brazde, naor, sjetveni sloj, ulaze i izlaze parcele, razor, pravac i dr.

Koliko u Hrvatskoj Vaša udruga ima članova i koliko je među njima orača muškaraca, a koliko žena? 

HUONO je udruga čiji članovi nisu pojedinci nego županijske udruge osnovne za organizaciju natjecanja u oranju. Do danas je osnovano 18 županijskih udruga orača, koje su članice HUONO-a i koje nose teret održavanja županijskih natjecanja orača, zajedno sa Savjetodavnom službom i lokalnom samoupravom.

Hrvatska je prije par godina bila domaćin Svjetskog prvenstva u oranju. Kako smo se pokazali kao domaćini?

Hrvatska je 2012. godine bila domaćin 59. Svjetskog natjecanja u oranju koje se održalo u Biogradu na Moru. Pripreme i organizacija Svjetskog natjecanja u oranju je veoma kompleksna.

Sudjelovao je 61 orač iz 31 zemlje svijeta, što je rekordan broj zemalja sudionika. Mnogobrojni posjetitelji te orači bili su oduševljeni našom organizacijom te lokacijom natjecanja. Za natjecatelje smo organizirali i izlete po Lijepoj našoj kako bismo im ukazali na naše ljepote te kako bi dobili priliku uživati i u našim gastronomskim delicijama. U organizaciju je uloženo puno truda, ali i novaca te je Natjecanje svakako uspješno održano. Osobno smatramo da smo se pokazali kao jako dobri domaćini, a i za to smo i dobili same pohvale od natjecatelja, ali i Svjetske oračke organizacije.

Koliko su žene/djevojke zastupljene na natjecanju ima li među njima mladih poljoprivrednica?
Draženka Grah, predsjednica Hrvatske udruga za organizaciju natjecanja u oranju

Na natjecanjima u oranju većinom sudjeluju muškarci. Žena/djevojaka je iznimno malo, svega tri- četiri koje se natječu ili su se natjecale. Ima i mladih poljoprivrednica koje se od malih nogu bave time pomažući svojoj obitelji na poljoprivrednom gospodarstvu te koje uživaju sjediti za volanom traktora. 

Gdje se ove godine održava svjetsko prvenstvo u oranju?

Ove godine će se 64. Svjetsko natjecanje u oranju održati u Keniji krajem studenog i početkom proisnca u  mjestu Nakuru. Hrvatsku će tamo predstavljati prošlogodišnji pobjednici u oranju, Saša Višak iz Koprivničko-križevačke županije u kategoriji plugova ravnjaka, te Zoran Piskač iz Bjelovarsko-bilogorske županije u kategoriji plugova premetnjaka.

Tko su u dosadašnjim natjecanjima najbolji orači u svijetu, a koji smo mi u tom redoslijedu?

Irska, Austrija, Škotska zadnjih nekoliko godina pobjeđuju na svjetskim natjecanjima. Hrvatska ostvaruje dobre rezultate, uglavnom smo u sredini ljestvice. Najbolji postignuti rezultat naših natjecatelja na svjetskim natjecanjima je postignuo Tomislav Kuharić iz Krapinsko-zagorske županije koji je osvojio 8. mjesto.

Što će se ove godine sve događati u danu kada se održava natjecanje?

Kao što sam već rekla 2. rujna održati će se Natjecanje u oranju s traktorima, te Natjecanje u oranju s konjima. U sklopu natjecanja biti će održan bogat kulturno-umjetnički program te gastronomska ponuda pa  pozivamo sve zainteresirane da dođu na Natjecanje u oranju te se upoznaju sa tom vještinom.

 

 

Samo registrirani korisnici mogu komentirati
Prijavi se ovdje