Nove tehnologije

Dron će kontrolirati najveći morski rezervat na svijetu

Agrovijesti
Dron Fotografija: Pixabay
Opremljen kamerom i satelitskom tehnologijom, dron "Wave Glider" će moći snimiti sve ribarske brodove  koji se zateknu u zaštićenoj zoni zabrane ribarenja  i točno odrediti njihov položaj.

Velika Britanija proglasit će 834.000 četvornih kilometara veliku zaštićenu zonu oko otočja Pitcairn u Tihom oceanu, a taj najveći morski rezervat na svijetu kontrolirat će pomoću morskog drona, bespilotne jedrilice "Wave Glider", prenosi BBC.

"Wave Glider", kojeg je izradila američka tvrtka Liquid Robotics, je dron u dva dijela: jednog koji pluta i na kojem se nalaze instrumenti te drugog podvodnog s vlastitim pogonskim sustavom, što znači da može na moru ostati mjesecima.

Opremljen kamerom i satelitskom tehnologijom, "Wave Glider" će moći snimiti sve ribarske brodove  koji se zateknu u zaštićenoj zoni zabrane ribarenja  i točno odrediti njihov položaj.

Morskim dronom upravlja posada u satelitskom nadzornom centru, gdje će se slati svi prikupljeni podaci kako bi se mogli pokrenuli kazneni postupci protiv neovlaštenog kočarenja.

More oko otočja Pitcairn iznimno je bioraznoliko, s oko 1200 vrsta riba, morskih sisavaca i ptica, od kojih su neke jedinstvene u tom području. U tim se vodama nalazi i najdublji i najrazvijeniji koraljni greben na svijetu. 

Satelitski nadzorni centar nalazi se u znanstvenom parku Harwell u Oxfordshireu, a financirat će ga britanska vlada, švicarska zaklada Bertarelli i Pew Charitable Trusts.

Bespilotne jedrilice, navodi Liquid Robotics, također se koriste za otkrivanje podmornica, detektiranje podvodnih potresa i u borbi protiv pirata.

Samo registrirani korisnici mogu komentirati
Prijavi se ovdje