Manifestacije

Drugi festival "Vino Dalmacije" okupit će 50-ak izlagača

Agrovijesti
Vino Fotografija:
Festival organizira Udruženje "Vino Dalmacije", a potpredsjednik tog udruženja Damir Štimac ističe da ove godine izlažu vinari iz četiriju dalmatinskih županija te nekoliko istarskih vinara iz gostujuće udruge Vinistre.

 Festival "Vino Dalmacije" okupit će u Splitu u petak i subotu, 22. i 23. ožujka 50-ak domaćih vinara, najavili su u utorak na konferenciji za novinare organizatori tog festivala, koji se održava drugi put. 

Festival organizira Udruženje "Vino Dalmacije", a potpredsjednik tog udruženja Damir Štimac ističe da ove godine izlažu vinari iz četiriju dalmatinskih županija te nekoliko istarskih vinara iz gostujuće udruge Vinistre.

Po njegovim riječima, posljednjih desetak godina događa se "prava renesansa vinarstva i podrumarstva" pa je i festival prilika da vinari predstave svoju novu berbu.

Drugi festival održat će se u restoranu "Kampus" u sklopu sveučilišnog kampusa kako bi se promovirao i novi studij na splitskom Sveučilištu - studij mediteranske poljoprivrede.

Potpredsjednik Udruženja "Vino Dalmacije", vinar Leo Gracin kaže kako su u postupku dobivanja dopusnice za taj studij, koji će imati dva smjera - vinogradarstvo i vinarstvo te hortikulturu, a primat će 30 studenata. 

"Zadnji su rokovi da sve to prođe kroz državnu proceduru, koja je obvezna kod uvođenja novih studija. Nadam se da ćemo uspjeti i da ćemo ove godine predavati prvim polaznicima studija mediteranske poljoprivrede na Sveučilištu Split", rekao je Gracin.

Festival "Vino Dalmacije" je mjesto susreta proizvođača i ljubitelja vina, vrhunskih somelijera i chefova, hotelijera i ugostitelja, a cilj mu je i promicati autohtone dalmatinske sorte i tradiciju te upoznati javnost sa suvremenim načinima proizvodnje vina. 

U sklopu festivala, uz izložbu vina, održat će se i edukativne radionice o dalmatinskim vinima, od poznatih do manje poznatih sorti, tradicionalnih i internacionalnih.

Posjetitelji će moći uživati i u specijalitetima poznatih dalmatinskih cehefova, koji će kuhati za humanitarne svrhe, a na festivalu će sudjelovati i Udruga uljara Dalmacije te će se moći kušati i kvalitetna dalmatinska maslinova ulja.

 

Samo registrirani korisnici mogu komentirati
Prijavi se ovdje