HGK

Drugi pad industrijeske proizvodnje ove godine

Agrovijesti
Industrija Fotografija: Pxhere
U kolovozu ove godine industrijska proizvodnja bila je manja za 1,7 posto u odnosu na kolovoz 2018., što je drugi pad industrijske proizvodnje zabilježen u ovoj godini. Strukturno je zabilježen pad u proizvodnji kod rudarstva i vađenja te kod prerađivačke industrije.

U kolovozu 2019. godine industrijska je proizvodnja, prema kalendarski prilagođenim podacima, bila 1,7% manja u odnosu na kolovoz 2018. godine, što predstavlja drugi pad industrijske proizvodnje u ovoj godini (dok je u ostalim ovogodišnjim mjesecima zabilježen rast). Promatrajući samo kolovoz tijekom godina, ovo je drugi uzastopce kada je zabilježen pad industrijske proizvodnje, s time da je razina industrijske proizvodnje u ovogodišnjem kolovozu bila okvirno na razini proizvodnje iz kolovoza 2016. godine, kažu u Hrvatskoj gospodarskoj komori.

Strukturno, pad u ovogodišnjem kolovozu rezultat je smanjenja proizvodnje kod rudarstva i vađenja (-5,1%, šesti uzastopni mjesec pada) te kod prerađivačke industrije (-2,7%, treći pad u ovoj godini). Kod opskrbe električnom energijom, plinom, parom i klimatizacije zabilježen je porast proizvodnje (5,4%, peti uzastopni mjesec rasta).

U prerađivačkoj je industriji najveći utjecaj (s obzirom na udio u proizvodnji i stopu pada) imalo smanjenje kod proizvodnje gotovih metalnih proizvoda (-2,9%, pet mjeseci uzastopnoga pada), proizvodnje električne opreme (-15,4%, treći uzastopni mjesec pada) i proizvodnje strojeva i uređaja (-21,5%, četiri mjeseca uzastopnoga pada).

Višemjesečni trend pada proizvodnje koji je prisutan kod spomenutih grana djelomično je rezultat smanjenja kod proizvodnje ostalih prijevoznih sredstava (-32,8%, kontinuirani trend pada koji traje od studenoga 2017. godine), što se znatnim dijelom odnosi na smanjenu proizvodnju brodova.

U prvih osam mjeseci 2019. godine industrijska je proizvodnja, prema kalendarski prilagođenim podacima, bila 0,9% veća u odnosu na isto razdoblje 2018. godine. Na razini cijele ove godine nastavit će se pozitivni trendovi domaće potražnje (osobna potrošnja i investicije), a time i da će industrijska proizvodnja ostvariti rast, prognoziraju u HGK-.

Prema kalendarski prilagođenim podatcima statističkog ureda Eurostat, industrijska je proizvodnja u srpnju 2019. godine na razini EU (podatci za Cipar nisu dostupni) bila 1,2% manja u odnosu na isti mjesec 2018. godine. Srpanjski pad dio je uglavnom negativnoga trenda koji traje od studenoga 2018. godine. U prvih sedam mjeseci 2019. godine industrijska je proizvodnja EU u prosjeku bila 0,4% manja u odnosu na isto razdoblje 2018. godine.

Samo registrirani korisnici mogu komentirati
Prijavi se ovdje