Završena 14. Drvno-tehnološka konferencija

Drvno-prerađivačka industrija jedna je od najperspektivnijih gospodarskih grana

Agrovijesti
Konferencija drvno-prerađivačke industrije Fotografija: Agrobiz
U Opatiji je završena 14. Drvno-tehnološka konferencija, veliki godišnji skup drvno-prerađivačke industrije Hrvatske i regije JIE.

Odlični rezultati sektora na području izvoza, razvoja novih proizvoda, ali i u povlačenju sredstava iz različitih operativnih programa kroz proteklih 15 godina te kontinuitet ovog središnjeg skupa, osigurali su prisustvo preko 350 predstavnika industrije te niza važnih sudionika političkog i institucionalnog miljea.

Ovogodišnji pokrovitelji su Ured Predsjednice RH, Hrvatski sabor, Ministarstvo regionalnoga razvoja i fondova EU, Ministarstvo gospodarstva, poduzetništva i obrta, Ministarstvo graditeljstva i prostornoga uređenja te ured rektora Sveučilišta u Zagrebu, dok je Ministarstvo poljoprivrede suorganizator.

Mogućnosti zapošljavanja u drvnom sektoru kroz mjere aktivne politike zapošljavanja predstavio je ministar rada i socijalnog sustava Tomislav Ćorić. Naglasio je važnost drvno-prerađivačke industrije za gospodarski i demografski opstanak ruralnih krajeva. Ukoliko omogućimo rad i normalan život od rada, zaustavit će se iseljavanje, zaključio je ministar Ćorić i najavio promjenu mirovinskog sustava te produljenje radnog vijeka do 67. godine.

Ministar poljoprivrede Tomislav Tolušić, koji je bio izaslanik premijera Andreja Plenkovića, ocijenio je da je drvna industrija jedna od perjanica hrvatskog gospodarstva, ali da Hrvatska nije poznata po proizvodnji namještaja nego prije svega kao zemlja kvalitetne i jeftine sirovine te da udio proizvodnje namještaja treba povećati. Ministar je objavio da je od subote na snazi zabrana izvoza hrastovih trupaca.

Presedan je da je, nakon niza godina loše komunikacije, u Opatiju došla cijela Uprava Hrvatskih šuma, na čelu s predsjednikom Uprave Krunoslavom Jakupčićem, koji je jučer ocijenio kako je njegova osobna i misija Hrvatskih šuma doprinijeti da drvo postane ključno konkurentsko oružje u tržišnoj utakmici.

Drugi dan konferencije niz proizvođača pilanskih i tehnologija za proizvodnju energije iz drva te finalnu obradu proizvoda predstavili su inovativna rješenja i pokazali da ovaj sektor ravnopravno sudjeluje u 4. industrijskoj revoluciji kroz digitalizaciju i automatizaciju proizvodnih procesa. Nužno je više naglašavati izvoz i pozicioniranje na međunarodnim tržištima, rekao je u zaključnoj panel raspravi Joško Klisović, saborski zastupnik te pozvao tvrtke da aktivnije koriste usluge Ministarstva vanjskih i europskih poslova te Hrvatskog sabora.

Poznavanje tržišta na koje se izvozi je ključ uspjeha, a u tome institucije mogu i moraju dati podršku, zaključio je Klisović.

Iako su drvoprerađivači prilično aktivni kada je u pitanju mobilizacija poticaja, još uvijek su ulaganja u istraživačko-razvojne aktivnosti najmanje zastupljena, što svakako u budućnosti treba poboljšati. Na tome aktivno radi i Hrvatski drvni klaster, koji, na marginama konferencije sudjeluje na sastanku projektnog konzorcija FORESDA (u okviru programa INTERREG) zajedno s drugim međunarodnim stručnjacima za inovacije, biomasu i regionalni razvoj.

Tijekom dva dana u radu konferencije sudjelovalo je preko 350 predstavnika tvrtki - proizvođači prozora, vrata, peleta, parketa, dobavljači tehnologija, pilane te nadležne institucije.

 

Samo registrirani korisnici mogu komentirati
Prijavi se ovdje