Srpski ministar trgovine:

Država može i bez zakona ometati promet GMO-a

Agrovijesti
GMO Fotografija: Thinkstock
Rampa za promet GMO proizvoda u Srbiji, rampa je i za ulazak Srbije u Svjetsku trgovinsku organizaciju, a čak i da ta rampa bude podignuta, Srbija može postaviti uvjete koje trgovac mora ispuniti da bi trgovao u zemlji, kaže ministar trgovine Rasim Ljajić i podsjeća da su druge zemlje to koristile da zaustave na granici GMO proizvode.

A ukoliko Srbija želi ući u Svjetsku trgovinsku organizaciju, upozorava Ljajić, ne smije zakonima ograničavati promet bilo kojih proizvoda, pa tako ni onih genetski modificiranih, rekli su za TV N1 u Vladi Srbije, prenosi Tanjug.

S druge strane, Ljajić ukazuje i na načine kojima država može ograničiti promet GMO proizvodima, pa čak i da ga onemogući.

"Možete reći da su potrebne analize domaćih laboratorija koji će dati ocjenu da li taj proizvod može biti stavljen u promet. Potrebni su certifikati domaćih instituta da bi mogao biti u prometu. Možete tražiti još deset drugih nalaza od onoga tko želi trgovati takvim proizvodom", kaže ministar.

Na tvrdnju TV N1 da će se formalnim ukidanjem zabrane otvoriti pitanje može li se u budućnosti dogoditi da se rampa za ove proizvode podigne, Ljajić kaže da dilema "za ili protiv GMO", mora biti stvar struke.

"Nama o tome komentiraju diletanti. To je vrlo ozbiljno i osjetljivo pitanje. Treba razumjeti bojazan stanovništva, jer su se svega naslušali, i da ne bismo govorili mi koji možda o tome pojma nemamo, neka govore stručnjaci, genetičari...", navodi Ljajić.

Samo registrirani korisnici mogu komentirati
Prijavi se ovdje