Grabar Kitarović

Država se treba više fokusirati na pomoć Gorskom kotaru

Agrovijesti
Predsjednica Republike Kolinda Grabar Kitarović je obilazeći Vrbovsko i tamošnji poslovni kompleks Cedar Fotografija: predsjednica.hr
Predsjednica Republike Kolinda Grabar Kitarović u četvrtak je, obilazeći Vrbovsko i tamošnji poslovni kompleks Cedar, istaknula da se država mora više fokusirati na pomaganje Gorskom kotaru, traženje rješenja za poticanje gospodarstva i otvaranje novih radnih mjesta, posebno u šumarstvu i drvnoj industriji.

Lokalna, područna i državna razina vlasti trebaju pratiti napore investitora, dodala je. Projekt kompleksa Cedar predsjednica Republike je ocijenila impozantnim, pohvalivši i lokalnu vlast na pomoći pri realizaciji. I ovdje, kao i drugdje u Hrvatskoj, čujem o istim problemima, s javnom nabavom, inerciji državnih poduzeća, osiguravanju dozvola, inspekcijama. Sve bi to trebalo ići mnogo brže, da se da veći zamah investicijama, rekla je.

Predsjednica Grabar Kitarović je ujutro posjetila poslovni kompleks Cedar u Vrbovskom, obiteljsku tvrtku osnovanu 1992. godine. Od tada Cedar se bavi proizvodnjom i izvozom primarno bukove građe na tržišta Sjeverne Afrike, Bliskog istoka, Indije i Dalekog istoka. U vlasništvu tvrtke je pilana Vrbovsko, a za tvrtku radi još nekoliko drugih pilana te se godišnje preradi ukupno 250.000 prostornih metara bukovih trupaca.

Nakon dovršetka tekućeg investicijskog ciklusa, pilana Vrbovsko će po kapacitetu biti među tri najveće pilane bukove građe u Europi. Tvrtku su predstavili vlasnik Darko Prodan i gradonačelnik Vrbovskog Dražen Mufić koji je naveo da je gradska uprava pronašla investitore i pratila ih u razvoju projekta. Naglasio je da bi resorna ministarstva trebala više pažnje posvećivati Gorskom kotaru, a da bi Hrvatske šume trebale imati više razumijevanja i osiguravati sirovinu drvnoj industriji.

Samo registrirani korisnici mogu komentirati
Prijavi se ovdje