Privatizacija

Država želi svoje članove u NO-u Podravke

Agrovijesti
Podravka Fotografija: Marijan Šušenj/PIXSELL
Glavna skupština Podravke sazvana je za 22. srpnja ove godine, a na njoj bi trebala biti donesena i odluka o isplati dividende u bruto iznosu sedam kuna po dionici, prva unazad deset godina. U vlasničkoj strukturi najveći udjel, 42 posto, imaju mirovinski fondovi, a potom država čiji je ukupni udjel 25,4 posto, odnosno HZMO ima 10,22, Kapitalni fond 5,71, a država 9,47 posto dionica

Državni ured za upravljanje državnom imovinom (DUUDI) zatražio je da se na glavnoj skupštini Podravke imenuju četiri nova člana Nadzornog odbora, koji bi zamijenili četiri dosadašnja za koje se prvotno predlagalo produženje mandata.

Kako je u utorak objavljeno iz Podravke, izmjene u dnevnome redu zatražili su Hrvatski zavod za mirovinsko osiguranje (HZMO) i Republika Hrvatska, zastupani po zakonskome zastupniku DUUDI-ju, koji zajedno imaju 19,69-postotni udjel u Podravki.

U DUUDI-jevu zahtjevu od Uprave se traži da se prije najavljena točka dnevnoga reda, prema kojoj bi se u NO ponovno izabrali Milan Stojanović i Ivana Matovina, kojima mandat istječe početkom srpnja, zamijeni točkom kojom bi se samo utvrdilo kako im je mandat istekao te im stoga istječe članstvo u NO-u.

DUUDI traži i da se u dnevni red uvrsti točka prema kojoj se opozivaju i članovi kojima mandat još nije istekao - Mato Crkvenac i Ivo Družić.

z DUUDI-ja predlažu imenovanje Davora Vašičeka, Ive Grabovca, Ante Baje i Mirka Volarevića.

Predlažu i izmjene Statuta Podravke tako da se najmanji broj članova Uprave smanji s dosadašnjih četiri na tri, a najveći sa sedam na šest. Predlaže se i da za predsjednika Uprave ne može biti imenovana osoba koja nema visoku stručnu spremu i najmanje 15 godina radnoga staža, od čega 10 na rukovodećim mjestima u gospodarstvu. Za članove Uprave predlaže se, također, da moraju imati visoku stručnu spremu i najmanje 10 godina staža, od čega pet u upravljanju.

Prijedlog odluke o zamjeni članova NO-a nije obrazložen, osim navođenjem zakonskih odredbi prema kojima je to moguće, a za izmjene u Statutu navodi se kako se predlažu "u cilju pooštravnja kriterija koje moraju ispunjavati kandidati koji se natječu za mjesto člana Uprave".

Glavna skupština Podravke sazvana je za 22. srpnja, a na njoj bi trebala biti donesena i odluka o isplati dividende u bruto iznosu sedam kuna po dionici, prva unazad deset godina.

U vlasničkoj strukturi Podravke najveći udjel, 42 posto, imaju mirovinski fondovi, a potom država čiji je ukupni udjel 25,4 posto, odnosno HZMO ima 10,22, Kapitalni fond 5,71, a država 9,47 posto dionica.

(izvor: Hina) xrub yduk

Samo registrirani korisnici mogu komentirati
Prijavi se ovdje