Postignut dogovor o obnovljivim izvorima energije

Države članice morati će dostići cilj od 14% obnovljive energije u sektoru prometa

Agrovijesti
Zelena energija Fotografija: Pixabay
S dogovorenim udjelom od 32% obnovljive energije u ukupnom energetskom miksu u 2030. godini Unije pruža se veća energetska sigurnost i neovisnost Unije, ali se i otvaraju vrata za nove investicije i nova radna mjesta

Danas rano ujutro postignut je dogovor s Vijećem kojim se nastoji dodatno promovirati obnovljive izvore energije kao važne sastavnice europskog energetskog miksa.

S dogovorenim udjelom od 32% obnovljive energije u ukupnom energetskom miksu u 2030. godini Unije pruža se veća energetska sigurnost i neovisnost Unije, ali se i otvaraju vrata za nove investicije i nova radna mjesta. Cilj je dogovoren na europskoj razini, a države članice moći će svoje doprinose predstaviti u nacionalnim strateškim planovima. Također, revizijom dogovorenog cilja 2023. godine EU će se cilj moći i povećati.

Posebno treba spomenuti da će države članice morati dostići cilj od 14% obnovljive energije u sektoru prometa. Taj cilj uključuje i očuvanje investicija u „konvencionalna biogoriva“ dok će se posebno poticati ulaganja u napredna biogoriva.

Hrvatska zastupnica Marijana Petir (EPP) kao izvjestiteljica Odbora za poljoprivredu i ruralni razvoj te izvjestiteljica u sjeni Odbora za okoliš, javno zdravlje i sigurnost hrane predmetu izmjene Direktive o promicanju uporabe energije iz obnovljivih izvora sudjelovala je na svih 5 trijaloga s Vijećem i Komisijom. Petir je noćas nakon postignutog dogovora rekla da je dobro što su ojačane uloge i pozicije malih proizvođača energije te pristup održivom korištenju biomase zasnovanom na procjeni rizika pri čemu se poštuju nadležnosti država članica za sektor šumarstva. Unatoč postignutom dogovoru, zastupnica Petir žali što Europski parlament i Vijeće nisu u dovoljnoj mjeri prepoznali važnost koju europska proizvodnja konvencionalnih biogoriva ima u održanju stabilnosti poljoprivrednog sektora (posebno kada je riječ o osiguranju dovoljno proteinske hrane za životinje), a koji je u posljednje vrijeme učestalo izložen ozbiljnim krizama.

Samo registrirani korisnici mogu komentirati
Prijavi se ovdje