Pod utjecajem tržišne nesigurnosti

Države članice slažu se s prijedlogom Komisije da podrži irske proizvođače goveđeg mesa

Agrovijesti
Stoka, goveda, krave Fotografija: Pixabay
Zbog pada cijena, s padom marže procijenjene na 11 do 19% u prošloj godini za sektor govedine i teletine, irske vlasti izračunale su da su govedari izgubili nešto više od 100 milijuna eura.

Zemlje članice EU-a krajem prošlog tjedna su se složile s prijedlogom Europske komisije da se 50 milijuna eura stavi na raspolaganje irskim govedarima, što se može uskladiti s nacionalnim sredstvima kako bi se doseglo maksimum od 100 milijuna eura.

Osnivanje fonda odražava priznanje Komisije o posebnim izazovima s kojima se suočava irski sektor goveđeg i goveđeg mesa zbog neizvjesnosti na tržištu i bez presedana i kontinuiranog razdoblja niskih cijena. Ova iznimna mjera, osigurana u okviru Zajedničke tržišne organizacije Zajedničke poljoprivredne politike (ZPP), ponudit će potporu pogođenim poljoprivrednicima u Irskoj.

Zbog pada cijena, s padom marže procijenjene na 11 do 19% u prošloj godini za sektor govedine i teletine, irske vlasti izračunale su da su govedari izgubili nešto više od 100 milijuna eura.

Povjerenik za poljoprivredu i ruralni razvoj Phil Hogan kazao je kako je ovaj fond priznanje od strane Europske komisije o posebnim poteškoćama s kojima se suočavaju irski proizvođači goveđeg mesa zbog značajnih padova cijena i tržišne nesigurnosti. Novac koji Europska unija stavi na raspolaganje, a može ga pratiti i irska vlada, zaštitit će krhki, ali bitan poljoprivredni sektor. Štoviše, pružit će izravnu potporu teško pogođenim poljoprivrednicima i osigurati dugoročnu održivost sektora govedine u Irskoj. Komisija će i dalje pozorno pratiti sveukupnu tržišnu situaciju, rekao je Hogan.

Nakon što ga Komisija službeno usvoji početkom sljedećeg mjeseca, irske vlasti imat će do kraja srpnja vremena da osmisle kriterije unutar određenog okvira za dodjelu potpore. Oni moraju izbjegavati narušavanje tržišnog natjecanja prilikom distribucije ovih sredstava. Jedan od ključnih ciljeva trebao bi biti osiguravanje dugoročne održivosti sektora govedine i teletine kroz, na primjer, razvoj novih tržišta, provedbu shema kvalitete ili poboljšanje ekološke održivosti poljoprivrednika.

Struktura industrije goveđeg i telećeg mesa čini je ranjivom, uglavnom zbog dugog životnog ciklusa i visokih troškova vezanih uz ekstenzivnu proizvodnju. Dodatni novi izazovi proizlaze iz zabrinutosti oko doprinosa sektora emisijama stakleničkih plinova i pada domaće potrošnje.

Sektor govedine i teletine u Irskoj je velik i jako ovisan o izvozu. Pet od svakih šest tona proizvedenog goveđeg mesa izvozi se, a gotovo 50% tog izvoza je u Veliku Britaniju. Neizvjesnost oko povlačenja Velike Britanije iz EU utječe na smanjenje cijena, što dodatno pogoršava situaciju proizvođača govedine u Irskoj.

Komisija je u posljednje četiri godine jako podržavala brojne sektore koji su iskusili specifične probleme, bilo da su to bile posljedica uvođenja ruske zabrane ili posebnih poteškoća u europskim sektorima životinjskih proizvoda u posljednjih nekoliko godina.

Samo registrirani korisnici mogu komentirati
Prijavi se ovdje