BITKA S GOVEDINOM

Države Mercosur bloka žele kraj pregovora s EU i tvrde da meso prate u skladu s EU standardima

Agrovijesti
Meso, govedina Fotografija: Thinkstock
Bitka s govedinom između Europske unije i Mercosur bloka Latinske Amerike mogla bi potrajati do kraja godine i dovesti do novih odgoda i kašnjenja.

Periodi trgovanja i netrgovanja između EU i Mercosur bloka Argentine, Brazila, Paragvaja i Urugvaja traju već 17 godina. No, i dalje nije jasno hoće li se ispoštovati krajnji rok za dogovor o tome kako će se svako tržište otvoriti drugom koji je predviđen za kraj 2017. godine - od automobila i strojeva iz EU do južnog američkih poljoprivrednih proizvoda.

Najnoviji krug pregovora, od 6. do 10. studenog, između pregovarača u Brazilu nije se ni dotaknuo teme pristupa tržištu, ključnom dijelu bilo trgovinskog sporazuma.

Govedina je glavna sporna točka. Zemlje Mercosur bloka žele da poljoprivrednici prodaju više svoje govedine u Europi kako bi nadoknadili porast industrijskog uvoza. S druge pak strane, poljoprivredne zemlje poput Irske i Francuske zabrinute su zbog njihovih poljoprivrednika. Ipak, obje strane kažu kako bi željeli da sporazum bude sklopljen tijekom sastanka Svjetske trgovinske organizacije u Buenos Airesu 10. i 13. prosinca.

Neprihvatljiva ponuda

Dužnosnici Mercosur bloka tvrde kako potencijalni uvozi govedine predstavljaju oko polovice izvoznih dobitaka i poručuju kako je trenutna ponuda EU neprihvatljiva. Žale se na to da je Europa postupno smanjila predložene količine govedine koju bi prihvatili od Mercosur bloka - od 100.000 tona godišnje u 2004. godini, 78.000 tona 2016. pa do 70.000 tona 2017. godine

Glavni Brazilski pregovarač, veleposlanik Ronaldo Costa Filho, izjavio je u listopadu kako je europska ponuda daleko od onoga što očekuju članovi Mercosur bloka.

Stoka, goveda, krave
S druge strane, Francuska, Irska i niz drugih zemalja koje proizvode govedinu smatraju da je ponuda već previsoka. Francuska želi da EU prizna da je tržište evoluiralo od početka pregovora, a taj stav dijele i drugi, uključujući Belgiju, Rumunjsku i Sloveniju.

Francuski ministar trgovine Jean-Baptiste Lemoyne izjavio je kako Europa mora prvo odrediti ukupnu potencijalnu veličinu uvoza govedine, uključujući ponude koje bi mogle postići s drugim zemljama. U tijeku su pregovori o trgovini s Meksikom i trebali bi započeti s Australijom, zemljama koje su također veliki izvoznicima govedine. Ipak, Europa je suočena s problemima jer potrošači jedu sve manje crvenog mesa, a izvješće EK pokazuje da je potrošnja u posljednjem desetljeću pala za 10%.

Angus Woods, predsjednik nacionalne stočarske udruge Udruge poljoprivrednika i farmer smatra da je tržište EU uravnoteženo, a uvoz i izvoz uglavnom su jednaki. Međutim, izlazak Britanije iz EU mogao bi uništiti takvu ravnotežu ukoliko bi nametnuo uvozne carine na EU govedinu EU ili ako je postignu dogovore za jeftinije meso u drugim zemljama. EU bi tada imala 16% viška govedine. Woods je poručio da južnoamerička govedina ne zadovoljava EU standarde, što uključuje sustav praćenja mesa odmah do rođenja krava i pravila o prijevozu živih životinja.

Glasnogovornik brazilskog Ministarstva poljoprivrede izjavio je kako je sustav praćenja mesa u skladu s EU standardima. Rekao je da je nacionalni sustav za praćenje govedine obvezan za proizvođače koji izvoze u EU i baza podataka slijedi svaku krava za minimalno razdoblje koje zahtijeva EU.

Samo registrirani korisnici mogu komentirati
Prijavi se ovdje