Konjogojstvo

Državna izložba lipicinaca okupila najkvalitetnija grla

Agrovijesti
Lipicanci Državne ergele Đakovo Fotografija: Državna ergela Đakovo
Uz lipicance posjetitelji su mogli vidjeti i četrdeset grla hrvatskog hladnokrvnjaka i hrvatskog posavca u sklopu međužupanijske izložbe.

Šezdeset konja lipicanske pasmine u šest kolekcija bilo je izloženo u nedjelju na državnoj izložbi u Slavonskom Brodu, a stručni žiri šampionsku titulu dodijelio je kobili 667 ZENTA XVII iz privatnog uzgoja. 

Uz lipicance posjetitelji su mogli vidjeti i četrdeset grla hrvatskog hladnokrvnjaka i hrvatskog posavca u sklopu međužupanijske izložbe.

Slavko Marošević, vlasnik šampionske šest godina stare kobile iz Tisovca u Brodsko-posavskoj županiji,  rekao je da šampionsku titulu nisu očekivali. 

“Bilo je luđe nego u kaubojskim filmovima prvih godinu dana kada smo Zentu kupili. Tada je imala tek tri godine,  bila je divlja i hvatali smo ju lasom, no danas je sav uloženi trud došao na naplatu”, kaže ponosno Ivan Marošević, koji je uz oca Slavka zaslužan za uspjeh miljenice u njihovoj staji s 12 lipicanaca.

“Šampionka je izabrana među 60 grla u šest kolekcija,  a dolazi iz kolekcije u kojoj je bilo čak 18 kobila. Premda je teško bilo odabrati najbolje grlo, ova kobila ima sve sve šampionske odlike”, izjavio je Ivica Mandić, član ocjenjivačke komisije s međunarodnim certifikatom za ocjenjivanje ove pasmine.

Organizator izložbe bila je Brodsko-posavska županija, a domaćin Srednja škola Matija Antun Reljković u kojoj se mladi obrazuju za zanimanja vezana uz poljoprivredeu.

Brodsko-posavska županija kontinuirano daje potporu unaprjeđenju domaćeg uzgoja lipicanaca. "Pozitivni efekti koji su i ovdje vidljivi podstrek su da to činimo i u buduće”, poručio je Stjepan Bošnjaković, zamjenik brodsko-posavskog župana.

 Paralelno s izložbom održavali su se i edukativni sadržaji vezani uz umrežavanja obiteljskih poljoprivrednih gospodarstava, te umjetničko-eduktivna radionica “Panonica Art” u organizaciji Centra za ruralni razvoj Panonica.

U sklopu ovog programa neki od učenika iz slavonskobrodske Osnovne škole Antun Mihanović po prvi su se put susreli s konjima. Učenici su imali priliku razgovarati s uzgajivačima, a u nastavku je organizirana likovna radionica u sklopu koje su u glini modelirali svoje impresije s izložbe.

Samo registrirani korisnici mogu komentirati
Prijavi se ovdje