Manifestacije

Dužijanca i takmičenje risara obilježili kraj žetvenih radova

Agrovijesti
Kruh naš svagdašnji – žetva i vršidba u prošlosti Fotografija: Branimir Bradarić, Večernji list
U Đurđinu, selu nadomak Subotice, po 106 put održana je tradicionalna manifestacija u organizaciji bunjevačkih Hrvata "Dužijanca 2017" i natjecanje risara, koji se ove godine održava 49 put za redom.

Na manifestaciji koja njeguje običaje, kulturu i tradiciju bunjevačkih Hrvata u Vojvodini okupili su se gosti iz Hrvatske, Mađarske, Republike Srpske ...

U Đurđinu, selu nadomak Subotice, po 106 put održana je tradicionalna manifestacija u organizaciji bunjevačkih Hrvata "Dužijanca 2017" i natjecanje risara, koji se ove godine održava 49 put za redom.

Na ovogodišnjoj "Dužijanci", svetkovini kojom se obilježava kraj žetvenih radova, okupili su se žeteoci - risari i risarice iz Republike Hrvatske, Mađarske, Republike Srpske i najviše iz okoline Subotice, koji su sa košnjom počeli od ranog jutra.

Manifestaciji je prisustvovao zamjenik pokrajinskog tajnika za kulturu, javno informiranje i odnose s vjerskim zajednicama dr Nebojša Kuzmanović koji je istaknuo da je ovo jedan od događaja za koji se s pravom može reći da njeguje običaje, kulturu i tradiciju bunjevačkih Hrvata na našim prostorima.

Kao što stari običaj nalaže, risari i njihove pratilje okupili su se na njivi već oko šest sati ujutro, odmah zasukali rukave i počeli pletenje užadi. Sat vremena kasnije, u okićenim karucama počeli su stizati gosti i svi zajedno su potom sjeli za stol od slame, gdje je postavljen čuveni risarski doručak - slanina, luk, kiselo mlijeko, domaća pogača i voda sa bunara.

Početak risa, zvonom je označio gradonačelnik Subotice Bogdan Laban. Pored košnje, održano je i natjecanje u kuhanju tarane, a prikazan je rad na starim strojevima i vrsalica i dječja igra "Kasalica". Natjecanje risara je dio "Dužijance", koju organizira Udruga bunjevačkih Hrvata "Dužijanca", a od prošle godine ono je organizirano na njivi nadomak katoličke crkve Svetog Josipa Radnika u Đurđinu.

Samo registrirani korisnici mogu komentirati
Prijavi se ovdje