BEZ SVAĐA

Dva vinara, jedan istarski drugi slovenski, a isto ime pjenušca

Agrovijesti
Ivan Damjanić, istarski vinar Fotografija: Duško Marušić/PIXSELL
Bez ljutnje, prijekih pogleda i zamjeranja jedan drugome, Dajmanić i Istenič pokazali su kako se problemi koji obično zatvaraju pojedina vrata, uvijek mogu riješiti na jedan razuman način koji pak zauzvrat nudi nove prilike i nova poznanstva.

Kada se ispostavilo kako vinarije poznatih vinara, istarskog Ivana Damjanića i slovenskog Mihe Isteniča, dijele isti naziv pjenušca, mnogi su očekivali novi međunarodni incident, piše Glas Istre. No, svijet vina oduvijek je bio gospodski, odnosno svijet gdje se prijepori i nesuglasice rješavaju za stolom, uz „iće i piće“, a ne putem sudova i arbitraža.

Još prije nekoliko mjeseci, kada je ovaj potencijalni problem isplivao na površinu, obje su strane postigle načelni dogovor oko njegova rješavanja uz posredovanje velikog ambasadora vina i proslavljenog chefa Časlava Matijevića, a već tada je isplanirano i ovo druženje, odnosno posjet slovenskog vinara Istri i vinariji Damjanić.

Kako i priliči susretu vinara, Ivan je dočekao svog kolegu vinara iz Slovenije upravo, po nazivu spornim, ali po svojstvima vrhunskim pjenušcem Desiree. Prema dogovoru dvojice vinara Damjanić Desiree uskoro će dobiti novi naziv, čim sve butelje koje su već etiketirane budu potrošene iz podruma. Bez ljutnje, prijekih pogleda i zamjeranja jedan drugome, Dajmanić i Istenič pokazali su kako se problemi koji obično zatvaraju pojedina vrata, uvijek mogu riješiti na jedan razuman način koji pak zauzvrat nudi nove prilike i nova poznanstva.

Kako je druženje odmicalo tako je i domaćin za ovu prigodu načeo i pršut iz vlastite proizvodnje, potom su se malo po malo otvarale ponajbolje butelje Damjanić vina počevši od malvazije, krenulo se i u obilazak vinarije i podruma, kušala su se mlada vina, a sve to uz dobro raspoloženje i neizostavne vinarske priče. Razgovaralo se o brojnim temama, od vinarske i vinogradarske situacije u Sloveniji i Hrvatskoj, do poslovnih prilika izvan europskih okvira.

Samo registrirani korisnici mogu komentirati
Prijavi se ovdje