STATISTIKA UNIJE

Dvije trećine mlijeka u EU koristi se za proizvodnju sira i maslaca

Agrovijesti
Fotografija:
Od ukupne količine mlijeka raspoloživog za preradu na području Europske unije, dvije trećine se koristi za proizvodnju sira i maslaca, pokazuju podaci Eurostata

U 2018. godini na razini Europske unije prerađeno je 156.8 milijuna tona mlijeka, objavio je statistički ured Eurostat. Mljekare u Europskoj uniji proizvele su 10.3 milijuna tona sira te 2.4 milijuna tona maslaca. Zajedno je za proizvodnju sira i maslaca iskorišteno dvije trećine (67%) svog mlijeka raspoloživog prerađivačima.  

U Europskoj uniji se 2018. godine proizvelo 30,1 milijun tona mlijeka za piće (oko 17 milijuna tona dobiveno iz punomasnog mlijeka i 13 milijuna tona iz obranog mlijeka). Mlijeko za piće je 2018. činilo jednu desetinu (11%) ukupno prerađenog mlijeka.

Nijemci proizvode najviše sira

Njemačka je od svih članica Europske unije proizvela najviše sira, 2,2 milijuna tona, što je 22% ukupne količine sira proizvedene na teroritoriju EU. Na drugom je mjestu Francuska sa 1,9 milijuna tona, što čini 19% udjela u EU. Treća je Italija sa 1,3 milijuna tona, što je 13% sveukupne količine sira proizvedene u EU.

Nakon sira i maslaca, u Europskoj uniji se najviše proizvodi vrhnje – na njega otpada 11,9% ukupne iskorištene količine punomasnog mlijeka u proizvodnji.